Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Ίμια 16 χρόνια μετά: Το χρονικό της κρίσης



Η μαύρη επέτειος της κορύφωσης της κρίσης των Ιμίων. Σαν σήμερα, 16 χρόνια πριν. Τι άφησε τελικά η κρίση των Ιμίων; Του συμπλέγματος των ελληνικών βραχονησίδων ανατολικά της Καλύμνου και απέναντι από την Αλικαρνασσό; Οι θεωρίες είναι πολλές, ενώ μέχρι και σήμερα καίρια ζητήματα παραμένουν αναπάντητα για πολλούς αναλυτές.

Είναι σίγουρο ότι η περίοδος αυτή σημαδεύτηκε από τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στη σύγχρονη Ελλάδα, ένα σκληρό γεωπολιτικό πόκερ με τους γείτονες, ένα απίστευτο διπλωματικό παρασκήνιο, τρεις Έλληνες αξιωματικούς νεκρούς υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, αλλά και τη δημιουργία της "περίφημης θεωρίας" των Τούρκων περί των "Γκρίζων Ζωνών".
 
Από τότε μέχρι και σήμερα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπαίνουν στον πάγο. Το ψευδές ιδεολόγημα της "ευρωπαϊκής" Τουρκίας που θα σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες και την καλή γειτονία δεν εφαρμόστηκε ποτέ, ενώ παρά τη μείζονα εκείνη κρίση του 1996, το αμυντικό ισοζύγιο της χώρας σε σχέση με την Τουρκία επιδεινώθηκε.

Οι φωτογραφικές μηχανές καμιά φορά κάνουν θαύματα! Απολαύστε!!!




 
Pics Tаkеn аt thе Right Moment
Pics Tаkеn аt thе Right Moment

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Αξίζει να δείτε: Aπίστευτες φωτογραφίες


Ορισμένες φορές τα λόγια είναι περιττά αφού δε μπορούν να περιγράψουν το μεγαλείο που περικλείεται μέσα σε μία εικόνα-φωτογραφία. Απολαύστε το μοναδικό θέαμα!

Φωτογραφίες που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό!



Αυτό το είδος φωτογραφίας, με προοπτική, είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται κυρίως από καλλιτέχνες φωτογράφους και δημιουργούς ταινιών. Τι συμβαίνει όμως όταν φωτογραφίες τέτοιου είδους τις τραβούν καθημερινοί άνθρωποι?? Παρακάτω σας παραθέτουμε 10 καταπληκτικά παραδείγματα! Απολαύστε, το θέαμα είναι πραγματικά εξαιρετικό! 

Κυβερνούν τον κόσμο 147 εταιρείες!

Ποιος κυβερνά τον κόσμο; Το κλασικό και σχεδόν γραφικό αυτό ερώτημα, που σε κάθε εποχή δέχεται διαφορετικές απαντήσεις, έχει την απάντησή του και στις μέρες μας: μόλις 147 επιχειρήσεις! Μπορείτε να απαντήσετε και 737 επιχειρήσεις, καθώς οι 147 πρώτες ελέγχουν το 40% της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ οι 737 (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι 147) ελέγχουν το 80% της οικονομίας του πλανήτη! Είναι απίστευτη πραγματικά η συγκέντρωση του κεφαλαίου και η αλληλοδιασύνδεση των κολοσσιαίων επιχειρήσεων που κυριαρχούν στην υδρόγειο.

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012

Ποιοί ήταν οι τρεις Ιεράρχες


Την τιμητική τους έχουν σήμερα 30 Ιανουαρίου οι τρεις Ιεράρχες, με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να μένουν κλειστά για να τιμήσουν τους προστάτες των Γραμμάτων. Ποίοι ήταν όμως οι τρεις Ιεράρχες και
γιατί τους τιμούμε;
Με τον όρο Τρεις Ιεράρχες, αναφερόμαστε συνοπτικά στους τρεις επιφανείς Αγίους και θεολόγους, Βασίλειο τον Μέγα, Ιωάννη τον Χρυσόστομο και Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό.
Για τη σοφία τους και τη χριστιανική τους ζωή, η Ορθόδοξη Εκκλησία τους ονόμασε αγίους και γιορτάζουν ο καθένας ξεχωριστά. Αλλά επειδή δημιουργήθηκε μια διαφωνία μεταξύ των χριστιανών για το ποιος από τους τρεις πρόσφερε τα περισσότερα, αποφασίστηκε και καθιερώθηκε από τα τέλη του 4ου αιώνα να υπάρχει και για τους τρεις μια κοινή γιορτή στις 30 Ιανουαρίου κάθε έτους.

ΕΛΚΕΚΑ: Κατά 37% αυξήθηκε το κόστος ζωής από το 2001


Στα ύψη εκτοξεύθηκε το κόστος ζωής των Ελλήνων καταναλωτών, τα τελευταία δέκα χρόνια, όπως προέκυψε από έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ).

Σύμφωνα με την έρευνα, ένα μεσαίο ελληνικό νοικοκυριό ξόδεψε για το οικογενειακό καλάθι 629,43 ευρώ παραπάνω, το Δεκέμβριο του 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2001, δηλαδή, μία αύξηση της τάξης του 37%.

Βάσει των υπολογισμών του ΕΛΚΕΚΑ, το οικογενειακό καλάθι ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού ανέβηκε στα 2321,57 ευρώ, το Δεκέμβριο του 2011, σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2001, που κόστιζε 1692,14 ευρώ.

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Παιχνίδια με το φεγγάρι: Οι φωτογραφίες που ξετρέλαναν το Facebook


Ο Γάλλος φωτογράφος Laurent Laveder φτιάχνει εντυπωσιακά «παιχνίδια με το φεγγάρι», αξιοποιώντας τις οπτικές ψευδαισθήσεις…


Η μαγεία του κινηματογράφου και της φωτογραφίας άλλωστε είναι πολλές φορές αυτή ακριβώς η ψευδαίσθηση που μπορούν να δημιουργήσουν στον θεατή, και ο Laveder φαίνεται να έχει εξαιρετικό ταλέντο και φαντασία…

Κάντε το και θα πάθετε πλάκα!!! Αλλο ένα παιχνίδι του μυαλού που θα σας εντυπωσιάσει


Ακολουθείστε με προσοχή τις παρακάτω οδηγίες σχετικά με την φωτογραφία και θα πάθετε πλάκα! Δεν είναι φάρσα, απλά κάντε το:


1. Κοιτάζετε επίμονα το κόκκινο σημείο στη μύτη του κοριτσιού για 30 δευτερόλεπτα

2. Γυρίστε τα μάτια σας προς τον τοίχο, την οροφή ή κάπου αλλού σε μια επίπεδη επιφάνεια

3. Ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας συνέχεια και γρήγορα κοιτώντας το τοίχο η ταβάνι !

Θα δείτε το πρώτο σας ... όραμα!!!!












Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Τα προφητικά λόγια του Βέγγου σε ταινία του Αγγελόπουλου για την… Ελλάδα!

«Ξέρεις κάτι; Η Ελλάδα πεθαίνει. Πεθαίνουμε σα λαός. Κάναμε τον κύκλο μας. Δεν ξέρω πόσες χιλιάδες χρόνια ανάμεσα σε σπασμένες πέτρες και αγάλματα... και πεθαίνουμε...» λέει χαρακτηριστικά ο Θανάσης Βέγγος στην ταινία «Το Βλέμμα του Οδυσσέα».
Ταινία όπου σκηνοθέτησε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και είναι πιο επίκαιρη από ποτέ! Δείτε το απόσπασμα της ταινίας!

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Συνθήματα στους δρόμους

Περπατώντας στους δρόμους της πόλης συναντάς τοίχους που προσπαθούν να σου μιλήσουν.Στις πλάτες τους κουβαλάνε την ανάγκη ανθρώπων για επικοινωνία.Σκέψεις που περιμένουν τους καιρούς να περάσουν από πάνω τους για να χαθούν .....



Η φωτογραφία που κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του Facebook σε όλο το κόσμο είναι "ελληνική"
Συγκέντρωσε εκατοντάδες likes και shares. Έκανε μέσα σε λίγες ώρες τον γύρο του Facebook και προκάλεσε την συγκίνηση πάρα πολλών ανθρώπων. Ο λόγος για μια φωτογραφία που τραβήχτηκε στην Αθήνα και δείχνει έναν άστεγο καθισμένο στον πεζόδρομο, έχοντας στην αγκαλιά του ένα σκύλο που κοιμάται.

Εκτός αυτού, ο άστεγος έχει τον σκύλο σκεπασμένο με μια χοντρή κουβέρτα για να μην κρυώνει! Σίγουρα πρόκειται για μια από τις φωτογραφίες, στις οποίες η εικόνα είναι τόσο δυνατή που τα λόγια φαίνονται περιττά.

Σούνιο: Τόπος Ιερός, τόπος συμβολικός.

DSCN0324
Το Σούνιο είναι από τους πιο μαγικούς χώρους που μπορεί να πάει ένας Έλληνας και σαφώς πρόκειται από τους καλύτερους τόπους για τον κάτοικο της Αττικής. Το Σούνιο πρόκειται ουσιαστικά για έναν ιδιαίτερα ενεργειακό τόπο που μπορεί να δώσει στον καθένα κάτι ιδιαίτερο αρκεί να δώσει χρόνο στον εαυτό του. Στο Νοτιότερο άκρο της Αττικής το Σούνιο είναι η περιοχή που όλα είναι δυνατά, εκεί που η θάλασσα με τη Γη γίνονται ένα.

Ένα ταξίδι στο Σούνιο μπορεί να έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα για τον ταξιδιώτη και για έναν άνθρωπο που ασχολείται με την αστρολογία ακόμη περισσότερο. Το Σούνιο για τον καθένα όμως είναι μία περιοχή που μπορεί να συλλογιστεί πολλά πράγματα και να αλλάξει θέματα που έχουν σχέση με το χαρακτήρα του.  Ακολουθείσθε με λοιπόν σε αυτό το συμβολικό ταξίδι και σκεφτείτε ότι είμαι συνοδηγός σας και ανακαλύπτουμε μαζί αυτή τη μαγευτική περιοχή.

Η Νέα Σμύρνη στη μάσχη των Δεκεμβριανών του 1944


Ένα σύντομο χρονικό των Δεκεμβριανών του 1944 με έμφαση στη Νέα Σμύρνη, που βρέθηκε τότε στο επίκεντρο της μεγάλης μάχης των 33 ημερών ανάμεσα στον ΕΛΑΣ και
τις βρετανικές-κυβερνητικές δυνάμεις, από το polianapoda.wordpress.com. 


Το 2011 των διαδηλώσεων σε φωτογραφίες!!!



Ένα υπέροχο φωτογραφικό αφιέρωμα των  διαδηλώσεων  του 2011 έκανε η Elissa Curtis μέσα από τη ιστοσελίδα του The New Yorker. Με τίτλο 2011: Δώδεκα μήνες διαδηλώσεις...
Η δημοσιογράφος μας θυμίζει ότι όλα ξεκίνησαν στην Τυνησία από την αυτοκτονία του Mohamed Bouazizi, φτωχού οπωροπώλη, στην πόλη Sidi Bouzid ο οποίος διαμαρτυρόταν για την έλλειψη ευκαιριών από το καθεστώς Μπεν Αλί.
Με αφορμή το νεαρό Τυνήσιο άνθρωποι από όλο το κόσμο βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν.
Το κύμα της δυσαρέσκειας εξαπλώθηκε από την Τυνησία στην Αίγυπτο, το Μπαχρέιν, τη Λιβύη, τη Συρία, την Υεμένη. Μεταφέρθηκε στην Ελλάδα του μνημονίου και την Ισπανία της ανεργίας. Πέρασε από την Νέα Υόρκη και τις μεγαλύτερες πόλεις των Η.Π.Α και κατέλυσε στην Ρωσία.

Φωτογραφίες από τα ηφαίστεια του 2011


Η φύση σε κάνει να σαστίζεις με την ομορφιά των φαινομένων της. Οι φωτογραφίες των ηφαιστείων  για το 2011, περικλείουν απίστευτη ένταση και ομορφιά... Απολαύστε!



Απίστευτες καταστάσεις !!!


Η ζωή, έχει και τα απρόοπτα της! Μερικά από αυτά σας τα παραθέτουμε παρακάτω... Απολαύστε!



Η παραίτηση μιας αληθινής Δασκάλας


"Λαμβάνω την τιμή να υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση μου ως δασκάλας, στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά.
Οι λόγοι που μ’ έκαναν να επιλέξω αυτή την οδό είναι οι εξής:
- Ως δασκάλα πίστευα πάντα πως η στάση μου είναι παράδειγμα κι ό,τι νιώθω περνάει σαν αέρας στις ψυχές των παιδιών. Όχι κούφια λόγια και μπούρδες. Συναισθήματα και πράξεις, στάση ζωής. Δεν μπορώ ν’ αντικρίζω τα μάτια των παιδιών μου, χωρίς να ντρέπομαι να υπηρετώ μία παιδεία που δεν υφίσταται. Δεν έχω το δικαίωμα, δεν μου επιτρέπεται. Αρνούμαι να συμμετέχω στο συστηματάκι σας: «Πρώτα ο μαθητής», «Δωρεάν δημόσια παιδεία», «Ίσες ευκαιρίες για όλους»; Αρνούμαι τους φόρους των συμπολιτών μου να τους προσφέρω αδιαμαρτύρητα στους προδότες της ......
χώρας μου, χωρίς να μπορώ να αρνηθώ ή ν’ αντισταθώ στις αποφάσεις τους.
- Αρνούμαι να συναινώ, να συνεργάζομαι και να διευκολύνω αυτούς που μάτωσαν τη χώρα. Τους στυγνούς δολοφόνους, που δολοφονούν κάθε μέρα κάποιον συμπολίτη μου. (Μεταξύ των θυμάτων και ο άντρας μου). 
- Δεν συνεργάζομαι μ’ αυτούς που έκλεψαν τον ιδρώτα των συνταξιούχων, χωρίς ντροπή και σεβασμό στα χρόνια τους.
- Δεν συνεργάζομαι μ’ αυτούς που γέμισαν τη χώρα άστεγους και τώρα κάνουν τους ελεήμονες τάχα.
Δεν θέλω την ελεημοσύνη τους, δεν αναγνωρίζω τα μιάσματα, τους θρασύδειλους που παράνομα
κυβερνούν τη χώρα με την πεποίθηση ότι συμφωνούμε.
Για όλους αυτούς τους λόγους,

ΕΠΕΙΔΗ

 Η ψυχή μου αλυχτά,

Αποχωρώ και ΑΠΑΙΤΩ, το μόνο δικαίωμα που μου αφήσατε για ν’ αντισταθώ, την παραίτησή μου, να την κάνετε ΑΜΕΣΑ δεκτή".

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012


Γονείς σε απόλυτη φτώχεια ζητούν να αφήσουν το παιδί τους στα χωριά SOS
«Δεν θα γυρίσω να πάρω την Αννα. Συγγνώμη»

Της Μαριλης Μαργωμενου
Η Αννα ήταν ακόμα στον παιδικό σταθμό. Είχε πάει απόγευμα και η μαμά της δεν είχε εμφανιστεί. Οι νηπιαγωγοί δεν ήξεραν τι να κάνουν. Ωσπου το κοριτσάκι έβγαλε κάτι απ' την τσέπη του. Ηταν ένα σημείωμα: «Δεν θα γυρίσω να πάρω την Αννα. Δεν έχω λεφτά, δεν μπορώ να τη μεγαλώσω. Συγγνώμη. Η μαμά της».
Ο άνθρωπος που μου λέει την ιστορία την διηγείται σαν κάτι συνηθισμένο. Ο Στ. Σιφνιός είναι υπεύθυνος της κοινωνικής υπηρεσίας στα Παιδικά Χωριά SOS. «Οι νηπιαγωγοί κάλεσαν την Εισαγγελία», λέει. «Και ο εισαγγελέας έστειλε το παιδί σ' εμάς».
Ολα αυτά δεν έγιναν σε κάποιο βιβλίο του Ντίκενς. Εγιναν σε μια συνοικία της Αθήνας. Η μαμά της Αννας δεν είναι τρελή. Είναι μια κοπέλα που έχασε τη δουλειά της και πανικοβλήθηκε. Σαν την ιστορία της, υπάρχουν τουλάχιστον πεντακόσιες ακόμη ιστορίες. Σήμερα στην Ελλάδα πεντακόσιοι γονείς είναι σε τέτοια οικονομική κατάσταση, που ζήτησαν στα Παιδικά Χωριά SOS να αφήσουν εκεί το παιδί τους.

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Εκτύπωση PDF
 
eurosmillionEάν για οποιαδήποτε αιτία δεν πληρωθεί η δόση των 89 δις €, η Ελλάδα θα αναγκασθεί να δηλώσει στάση πληρωμών - ελεγχόμενη χρεοκοπία εντός της Ευρωζώνης ή άτακτη χρεοκοπία, με την προσπάθεια απέλασης της από το κοινό νόμισμα;

«Η Δημοκρατία πάντοτε απειλείται. Η Δημοκρατία δεν είναι θεόσταλτη, ούτε πέφτει απλά από τον ουρανό. Για να την εξασφαλίσει μία κοινωνία, πρέπει να αγωνίζεται συνεχώς. Κάθε καινούργια γενιά πρέπει να αποφασίζει, ξανά και ξανά, υπέρ της προστασίας της Δημοκρατίας» (S.Larsson).
Η κατοχή δεν μπορεί να είναι ανθρώπινη. Υπάρχουν επομένως δύο επιλογές: ή αποδέχεσαι την κατοχή και όλες τις μεθόδους που είναι αναγκαίες για την επιβολή της ή, διαφορετικά, την απορρίπτεις εξ ολοκλήρου και όχι μόνο κάποια συγκεκριμένα μέρη της” (Simone de Beauvoir).
Το έλλειμμα της Ελλάδας για το 2011 υπολογίζεται στο 10% του ΑΕΠ – ενώ οι δανειστές απαιτούν μείωση του στο 4,7% το 2012, με τη μέθοδο της λιτότητας (για το 2015 απαιτούν να μειωθεί στο 1,1% του τότε ΑΕΠ). Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 6% το 2011, ενώ υπολογίζεται να «περιορισθεί» στο 3% το 2012 (5ο έτος ύφεσης).
Παράλληλα υπολογίζεται ότι, εντός του έτους θα χρεοκοπήσουν περί τις 60.000 μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς επίσης ότι θα απολυθούν περίπου 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι (θα τεθούν σε καθεστώς εφεδρείας κλπ.) – με την ανεργία (η οποία "εκβάλλει" στο έλλειμμα και από εκεί στο χρέος) να ξεπερνάει κατά πολύ το 25%.  

Τα ωραιότερα συνθήματα είναι .... στους τοίχους !!!






Πώς η Γερμανία επωφελείται από την ελληνική κρίση


Σαν από μηχανής Θεός για την ενίσχυση των γερμανικών εξαγωγών και την τόνωση της ανάπτυξης στη Γερμανία, λειτούργησε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, καθώς μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε ό,τι δεν
πέτυχαν επί διετία τα σκληρά γερμανικά μέτρα αντιμετώπισης της ύφεσης: από τη μία, η ελληνική κρίση οδήγησε το ευρώ σε κάθετη πτώση, κατά 12% μέσα σε 3,5 μήνες, δίνοντας το φιλί της ζωής στις γερμανικές εξαγωγές, τις οποίες έκανε πιο ανταγωνιστικές.
Από την άλλη, η αύξηση του συστημικού ρίσκου, εξαιτίας της εν Ελλάδι κατάστασης, τόνωσε τη ζήτηση για γερμανικά ομόλογα και μείωσε το επιτόκιό τους. Ως αποτέλεσμα, τα ομόλογα Schatz κατέκτησαν νέο ιστορικό χαμηλό ως προς το επιτόκιό τους, επιτρέποντας στη Γερμανία να δανείζεται χαμηλότερα από ποτέ!
Την παραπάνω πεποίθηση, ότι δηλαδή η οικονομική κρίση στην Ελλάδα λειτούργησε «βολικά» για τη Γερμανία, υποστηρίζουν οι μεταπτυχιακές φοιτήτριες του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, Κατερίνα Καραγιάννη και Ευαγγελία Αντωνίου, σε εργασία τους, με υπεύθυνο καθηγητή τον Αρ.Νανιόπουλο.

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

ΜΕΤΕΩΡΑ, προσεγγίζοντας το κενό... (ΒΙΝΤΕΟ)



Τα Μετέωρα, το «δάσος των βράχων» της Ελλάδας δεν είναι απλά «ένα ωραίο μέρος» που επισκεφτήκαμε ή αξίζει να επισκεφτούμε.
Η ιδιοτυπία και η άγρια ομορφιά της βραχώδους κοιλάδας, στάθηκαν πάντοτε πηγή έμπνευσης και αφορμή περισυλλογής...

Οι ερημίτες οι πρώτοι αναρριχητές αυτών των βράχων, αποζητούσαν το «απόλυτο», αιωρούμενοι μεταξύ ουρανού και γης, απομονωμένοι από τον συμβατικό μας κόσμο. Στις μέρες μας κάποιοι σύγχρονοι «ασκητές» των βράχων, οι αναρριχητές, εξακολουθούν να αναζητούν και να προεκτείνουν τα όρια των ανθρώπινων δυνατοτήτων σε εξωπραγματικές διαστάσεις. Αντικρίζοντας τον ουρανό μέσα από τα ακροδάκτυλά τους, προβάλουν τις αντιστάσεις τους σ' έναν κόσμο συμβατικότητας... 

Ναυάγιο PSI: το μη χείρον βέλτιστον



του Γ. Βαρουφάκη
Όλοι αγωνιούν για το PSI+. Εύχονται να πάει καλά, να ανακουφιστεί έτσι το ελληνικό δημόσιο χρέος, να πάρουμε πάλι την «δόση» μας και τον Μάρτιο να κλείσει η νέα δανειακή σύμβαση με την τρόικα ώστε να «σωθεί» άλλη μια φορά η χώρα.
Στο προηγούμενο κείμενό μου, εξήγησα γιατί θεωρώ το PSI+ μια απάτη που απεγνωσμένα ψάχνει νομιμοποίηση. Εμμένω σε αυτά που έγραφα εκεί (τα οποία τα τελευταία εικοσιτετράωρα φαίνεται να έχουν επιβεβαιωθεί τις τελευταίες μέρες από τον διεθνή τύπο, βλ. εδώ καιεδώ). Παρά την «συμφωνία» που μάλλον θα ανακοινωθεί (με φανφάρες πανομοιότυπες με εκείνες που ακολούθησαν τις καταστροφικές Συνόδους-Συμφωνίες της 21η Ιουλίου, της 26η Οκτωβρίου και της 9η Δεκεμβρίου), θα πρόκειται περί νεκρού γράμματος: Τις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν θα ξετυλιχθεί ένα κρυφό, παρασκηνιακό δράμα καθώς η ΕΕ και το ΔΝΤ θα διεξάγει μια νέα σειρά διαπραγματεύσεων με τις σκιώδεις τράπεζες (τα hedge funds) τα οποία θα απαιτούν ίδια μεταχείριση των ελληνικών ομολόγων τους με τα ομόλογα που κρατά η ΕΚΤ, και η οποία απαιτεί την εξαίρεσή τους από οιοδήποτε κούρεμα. Εν κατακλείδι, το PSI+ είτε συμφωνηθεί είτε όχι δεν θα φέρει τις «ανάσες» που έχει ανάγκη το δημόσιο χρέος χωρίς να εμπλέξει όλη την Ευρώπη σε μια μεγάλη περιπέτεια που δεν αξίζει τον κόπο.

Γιατί οι Έλληνες χάνουν την Ελλάδα

Τι κρύβει ο όρος αποκρατικοποιήσεις και γιατί οι βουλευτές είναι αμφίβολο αν γνωρίζουν τι ψηφίζουν.

Γιατί οι Έλληνες χάνουν την Ελλάδα

Πίσω από τις έννοιες εμπράγματες εγγυήσεις, ιδιωτικοποιήσεις, αποκρατικοποιήσεις, μείωση των δημοσίων δαπανών, προβληματικών επιχειρήσεων του Δημοσίου, αποκεφαλαιοποιήσεις, ανταγωνιστικότητα, άνοιγμα της αγοράς από το κρατικό μονοπώλιο, επενδύσεις στις αποκρατικοποιήσεις και Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου κρύβεται κάτι πολύ απλό:

Ένα τεράστιο πλιάτσικο ελληνικών και ξένων ιδιωτικών συμφερόντων, στη Δημόσια αρχικά και στις ιδιωτικές περιουσίες των Ελλήνων στη συνέχεια.

Στη βάση του περίφημου Μεσοπρόθεσμου που ψήφισε η πλειοψηφία του Ελληνικού Κοινοβουλίου τον προηγούμενο Ιούλιο , προκειμένου να πάρουμε την περίφημη 6η δόση , «έκλεισε» το πρώτο μεγάλο πλιάτσικο σε βάρος των Ελλήνων.

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Τι διαφορές έχει ο Νότιος από το Βόρειο Πόλο;


Perierga.gr - Τι διαφορές έχει ο Νότιος από το Βόρειο Πόλο;

Λίγα είναι τα κοινά στοιχεία των πλέον αφιλόξενων περιοχών του πλανήτη.
Δύο από τις πλέον αφιλόξενες περιοχές του πλανήτη μας, που ταυτόχρονα υπό μία έννοια μπορούν να χαρακτηριστούν και άκρα του, είναι ο Νότιος και ο Βόρειος Πόλος.

Παρά τις ομοιότητες που οι περισσότεροι γνωρίζουν με προεξέχουσα αυτή της ύπαρξης των πάγων και του πολικού ψύχους, υπάρχουν ορισμένες βασικές διαφορές μεταξύ αυτών των δύο που είναι λιγότερο γνωστές.
Ακολουθούν ορισμένες από τις βασικότερες διαφορές του Νότιου και Βόρειου Πόλου.

Τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε ίντερνετ για ένα λεπτό;



Γνώριζες ότι ανά 60 δευτερόλεπτα στο Internet... 

- αποστέλλονται περισσότερα από 168 εκατομμύρια e-mails,
    - καταχωρούνται 70 νέα domains,
      - δημιουργούνται 100 νέοι λογαριασμοί στο LinkedIn και...
        - γίνονται σχεδόν 700.000 αναζητήσεις στο Google 


        Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

        To Matrix, ο Πλάτωνας και ο Max Planck !

        Πόσο αληθινός είναι ο κόσμος μας; Πόσο αυθεντικοί είμαστε εμείς σαν άνθρωποι; Είμαστε άραγε αυτοί που νομίζουμε; Φιλόσοφοι αλλά και επιστήμονες έχουν επισημάνει εδώ και αιώνες την απατηλότητα αυτού του κόσμου, το κατά πόσον είμαστε αυτοί που νομίζουμε και πιο ποσοστό ελευθερίας έχει ο άνθρωπος για να αναδείξει τον «πραγματικό» του εαυτό.

        Ας εξετάσουμε όμως πρώτα τον άνθρωπο. Η απατηλότητα της ιδέας για τον εαυτό μας αλλά και τον κόσμο έχει παρουσιαστεί από τον Πλάτωνα, εδώ και 2.500 χρόνια με τον «Μύθο της Σπηλιάς» που παρουσιάζεται στην «Πολιτεία» του. Εκεί ο Πλάτωνας παρουσιάζει τους ανθρώπους δεμένους με αλυσίδες στο βάθος μιας σπηλιάς, να παρακολουθούν σκιές που παρουσιάζονται σε έναν τοίχο, τις οποίες αυτοί αντιλαμβάνονται σαν πραγματικότητες. Επιπλέον οι δεσμώτες αντιλαμβάνονται τις αλυσίδες τους σαν «κοσμήματα», σαν πολύτιμα εργαλεία που τους δένουν με τον κόσμο, χωρίς όμως να συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για τα δεσμά που τους εμποδίζουν να απομακρυνθούν από τη σπηλιά και να αντικρίσουν το φως του ήλιου και τη ζωή που σφύζει έξω από τη σπηλιά...



        Ο συμβολισμός αυτού του μύθου είναι σαφής και παραπέμπει στους περιορισμούς του κόσμου που ζούμε, τους οποίους τείνει ο άνθρωπος να μην αντιλαμβάνεται χάνοντας έτσι την ευκαιρία να ζήσει πραγματικά, να γνωρίσει τον εαυτό του, ενώ παράλληλα πιστεύει ακράδαντα ότι ξέρει ποιος είναι, τι πιστεύει και τι θέλει!

        Μια ανάλογη ιδέα διατύπωνε και ο Όσκαρ Ουάιλντ όταν δήλωνε: «Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι 'άλλοι άνθρωποι'. Οι σκέψεις τους είναι απόψεις άλλων ανθρώπων, η ζωή τους είναι μίμηση άλλων ζωών». Και αν όντως θέλουμε να κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας θα διαπιστώσουμε ότι λίγο - πολύ ο Ουάιλντ έχει δίκιο!

        Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

        Νίκος Καββαδίας, ο βιωματικός ποιητής της θάλασσας και των ναυτικών

        Σύντομο βιογραφικό

        Ο λογοτέχνης Νίκος Καββαδίας γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου του 1910 στο Χαρμπίν της Μαντζουρίας. Ο πατέρας του, Χαρίλαος, είχε τη ρωσική υπηκοότητα και διατηρούσε επιχείρηση εισαγωγών - εξαγωγών. Η μητέρα του, Δωροθέα, ήταν κεφαλλονίτικης καταγωγής. Σε ηλικία τεσσάρων ετών, η οικογένειά του επέστρεψε στην Κεφαλονιά και το 1921 μετακόμισε στον Πειραιά, όπου τελείωσε το Δημοτικό και το εξατάξιο Γυμνάσιο.

        Το 1928 δίνει εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή, αλλά την ίδια χρονιά αρρωσταίνει βαριά ο πατέρας του και αναγκάζεται να δουλέψει. Για μερικούς μήνες εργάζεται σε ναυτικό γραφείο, κρατώντας τα λογιστικά βιβλία, και τον επόμενο χρόνο, αμέσως μετά το θάνατο του πατέρα του, μπαρκάρει ναύτης σε φορτηγό....

        Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του, αποτυπώνει στο χαρτί τις εικόνες από τα μέρη που επισκέπτεται, τη ναυτική ζωή, τους ναυτικούς και τις σχέσεις τους με την πατρίδα τους, τη θάλασσα και τις γυναίκες. Τον Ιούνιο του 1933 κυκλοφορεί την πρώτη του ποιητική συλλογή, με τίτλο «Μαραμπού» και εισαγωγικό σημείωμα του Καίσαρα Εμμανουήλ. Το βιβλίο τυπώνεται σε 245 αντίτυπα, στο τυπογραφείο του περιοδικού «Ο Κύκλος», με έξοδα του ίδιου.
        Τα χρεη ολων των κρατων και αλλα περιεργα παραμυθια για ηλιθια προβατακια...
        Τα χρέη όλων των κρατών. και άλλα παραμύθια!

        Ρίξτε απλά μια ματιά στους πίνακες.

        Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

        Γιατί οι Ευρωπαίοι θέλουν να γίνουν Έλληνες

        Εδώ και μερικούς μήνες στο http://jesuisgrec.blogspot.com εκατοντάδες πολίτες από όλη την Ευρώπη, ζητούν να λάβουν την ελληνική υπηκοότητα, καταγγέλλοντας παράλληλα την "δικτατορία των αγορών" και την επιβολή μέτρων οικονομικής λιτότητας.
        Η πρωτοβουλία ονομάστηκε "Η έκκληση της Νάντης", αφού από αυτή την πόλη της Γαλλίας ξεκίνησε η συλλογή υπογραφών με το σλόγκαν "Είμαι και εγώ Έλληνας".
        "Είμαστε και εμείς Έλληνες. Μαζί περνάμε κοινές δυσκολίες και συμπαραστεκόμαστε στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό", εξηγεί ο Λικ Ντουγιάρ, δάσκαλος στο επάγγελμα με καταγωγή από τη Νάντη της Γαλλίας.
        Στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου ο κ. Ντουγιάρ άναψε την πρώτη σπίθα που γρήγορα μετατράπηκε σε ένα μικρό πλην ενθουσιώδες κίνημα συλλογής διαδικτυακών υπογραφών για την απόκτηση της Ελληνικής υπηκοότητας, ως ένδειξη συμπαράστασης στους δοκιμαζόμενους Έλληνες.
        Πως άρχισαν όλα
        Όλα φαίνεται πως άρχισαν από μία μακρά συζήτηση μεταξύ δύο φίλων το βράδυ της Παρασκευής 4 Νοεμβρίου. "Με τον γείτονα και φίλο μου Ζιλ Γκελγκόν μένουμε στην Νάντη με τις οικογένειές μας. Η πρωτοβουλία μας άρχισε στο όνομα ενός πολιτιστικού συλλόγου που ονομάζεται "Η Νάντη είναι μία γιορτή - Neuf". Γράψαμε τα πρώτα κείμενα και αρχίσαμε να τα στέλνουμε σε φιλελληνικές οργανώσεις καθώς και στον παριζιάνικο τύπο. Ο δημοσιογράφος Ερβέ Κεμπφ αναπαρήγαγε την επιστολή μας και έτσι από τα τέλη Δεκεμβρίου είχαμε ήδη μαζευτεί 70 άτομα. Τα υπόλοιπα τα διαβάζετε στο διαδίκτυο", εξηγεί ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας.
        Σύμφωνα με τους διοργανωτές, μέχρι και την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου το ιστολόγιο με την πρωτοβουλία της Νάντης είχε δεχτεί συνολικά 77.005 επισκέψεις από την Ελλάδα, την Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Αγγλία την Γερμανία, την Κύπρο, το Βέλγιο την Ισπανία και τον Καναδά.
        "Το ύφος και το περιεχόμενο της επιστολής που λαμβάνουμε θυμίζει λίγο ένα νέο μανιφέστο του Μάη του 1968. Πέρα από την υποστήριξη στους Έλληνες, η επιστολή υπενθυμίζει παράλληλα ότι δεν χρωστάει μόνο η Ελλάδα στην Ευρώπη, αλλά ότι υπάρχει και ένα χρέος της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα, τόσο για τον πολιτισμό που έχει προσφέρει, όσο και τις κλασικές σπουδές, την παιδεία και την τέχνη της", εξηγεί ο Ακόλουθος Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στο Παρίσι που χειρίζεται την υπόθεση, Ευθύμης Αραβαντινός.

        Τα 31 ελληνικά πρακτικά sites που μας λύνουν τα χέρια

        Οικονομία στην πράξη. Όλοι γνωρίζουμε κάποια sites που μας γλιτώνουν χρήματα και μας μαθαίνουν να κάνουμε "έξυπνες αγορές''. Η Ηρώ Κουνάδη συγκέντρωσε 31 από αυτά και τα παρουσιάζει:

        FiveMarket.gr: Τι θα κάνατε για 5 ευρώ; Θα παραδίδατε μαθήματα αγγλικών για μισή ώρα; Θα φτιάχνατε ένα βίντεο από φωτογραφίες; Θα ποτίζατε τα λουλούδια κάποιου όσο λείπει διακοπές; Στο Five Market μπορείτε να πουλήσετε και να αγοράσετε υπηρεσίες για 5€. Οι κατηγορίες στα δεξιά θα σας βοηθήσουν να βρείτε εύκολα ό,τι ψάχνετε, αν και υποψιαζόμαστε πως την πρώτη φορά που θα το επισκεφθείτε θα κολλήσετε κυρίως με τα «Αστεία και παράξενα» (αναπάντητες για να ζηλέψει το αγόρι του με 5€, κανείς;). Εκτός από υπηρεσίες, σοβαρές και μη, θα βρείτε και ωραιότατα μικρά δωράκια, όπως χειροποίητα κοσμήματα και διακοσμητικά.


        Moneyexpert.gr: Ακριβώς όπως το γνωστό και μη εξαιρετέο Skroutz.gr συγκρίνει τιμές χιλιάδων προϊόντων που μπορείτε να αγοράσετε από online καταστήματα, για να σας βοηθήσει να βρείτε αυτό που ψάχνετε στη χαμηλότερη δυνατή τιμή, το Moneyexpert βάζει επί τάπητος χιλιάδες προϊόντα και υπηρεσίες: από προγράμματα κινητής και σταθερής τηλεφωνίας και τραπεζικά προϊόντα, μέχρι 1.879 (ναι, κι όμως) μοντέλα αυτοκινήτων, με συγκριτικούς πίνακες και αναλυτικές πληροφορίες. Η χαρά του υποψήφιου πελάτη που έχει βαρεθεί να συγκρίνει πακέτα SMS και ώρες δωρεάν υπεραστικών κλήσεων.

        Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

        Η υπακοή οδηγεί τους Έλληνες στην αυτοκαταστροφή ...


        Η συνήθεια της υπακοής, φαίνεται πως έχει πιο βαθιές ρίζες, ακόμα και από την έμφυτη τάση κάθε ανθρώπου για τη ζωή. Οδηγούμαστε, ως κοινωνία, σε αργό θάνατο. Αλλά εμείς προτιμάμε να υπακούμε.

        Διαμαρτυρίες, πορείες, συγκεντρώσεις, απεργίες. Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού όμως, συνεχίζει να αποδέχεται μια κατάσταση, που οδηγεί σίγουρα στην καταστροφή.



        Σ’ αυτήν την πορεία προς την αυτοκαταστροφή, πολύ σημαντικό ρόλο, θεωρούμε πως παίζει και η συνήθεια της υπακοής. Η υπακοή με την συνήθη σημασία, -το να κάνουμε στην πράξη αυτό που μας ζητά ο άλλος,- στην παρούσα φάση, περισσότερο σχετίζεται με την αυτοκτονία, παρά, με οτιδήποτε άλλο θετικό.

        Ως γνωστόν, η εξουσία επιβάλλεται, είτε με τη βία, είτε με συγκατάθεση. Στη δεύτερη περίπτωση, υπάρχει και η λεγόμενη νομιμοποίηση. Για να δοθεί όμως η συγκατάθεση των κυβερνώμενων, θα πρέπει οι τελευταίοι, να έχουν ετοιμαστεί ψυχολογικά. Αυτό το ρόλο, επιτελούν κατά βάση, οι θεσμοί μιας κοινωνίας. Το σχολείο, η εκκλησία, τα ΜΜΕ, εκπαιδεύουν τον άνθρωπο, σε ό,τι πιο σημαντικό για μια εξουσία: στο να μάθει να υπακούει. Αν σ’ αυτά προσθέσουμε και την ‘διαπαιδαγώγηση’ που παίρνουν τα περισσότερα παιδιά από τους γονείς τους, τότε καταλαβαίνουμε το μέγεθος της ‘εκπαίδευσής’ μας.

        Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

        Η λίστα με τους βασικούς μισθούς των Ευρωπαίων


        Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι ο 8ος μεγαλύτερος ανάμεσα στις 14 από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία και ο 7ος μεγαλύτερος ανάμεσα στα 20 κράτη μέλη της
        Ευρωπαϊκής Ένωσης στα οποία ισχύει αυτό
        το καθεστώς.
        Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες ισχύει ο ελάχιστος μισθός
        Τα 20 από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβλέπουν στην εθνική τους νομοθεσία τον καθορισμό ενός ελάχιστου μισθού. Υπάρχουν χώρες όπου ο κατώτερος μισθός ρυθμίζεται νομοθετικά είτε με νόμο που εισηγείται η κυβέρνηση, είτε μετά από συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, που κυρώνεται με νόμο, όπως συμβαίνει στο Βέλγιο και την Ελλάδα. Στα υπόλοιπα 7 δεν υπάρχει θεσμικά κατοχυρωμένη κατώτερη αμοιβή αλλά αποτελεί προϊόν ελεύθερης διαπραγμάτευσης μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων.
        Στο Βέλγιο, ο νόμος που ισχύει από το 1996 για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, υποχρεώνει τους κοινωνικούς εταίρους να λαμβάνουν υπόψη τους κατά τις διαπραγματεύσεις, το ύψος των μισθών στις γειτονικές χώρες (Γαλλία, Γερμανία και Κάτω Χώρες) ώστε να διασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Το Βέλγιο είναι μία από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη όπου ισχύει αυτόματο σύστημα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών.
        Ο κατώτερος μισθός δεν κατοχυρώνεται με νόμο στη Δανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, Κύπρος, την Αυστρία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, καθώς και σε δύο υποψήφιες για ένταξη χώρες την Κροατία και τη Τουρκία. Στη Γαλλία, κατοχυρώνεται με νόμο το ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης, ενώ στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Δανία, τη Φιλανδία, τη Σουηδία και τη Γερμανία, οι κατώτεροι μισθοί διαμορφώνονται από συλλογικές συμβάσεις που αφορούν στους πιο σημαντικούς κλάδους της οικονομίας και επεκτείνονται εν συνεχεία στο σύνολο των εργαζομένων του κλάδου. Στη Γερμανία προστατεύονται με νόμο τα κατώτερα όρια των συλλογικών συμβάσεων στους κλάδους της κατασκευής, των υπηρεσιών καθαριότητας και των ταχυδρομικών υπηρεσιών.
        Τα γερμανικά συνδικάτα, έχουν θέσει από το 2004 τη νομική κατοχύρωση του βασικού μισθού στην κορυφή της ατζέντας τους, επικαλούμενα τη συνεχή επέκταση της μερικής απασχόλησης και την αύξηση των εργαζομένων, κυρίως νέων, που αμείβονται με 400 ευρώ μηνιαία. Στην Αυστρία, το 2007, οι δυο σημαντικότεροι κοινωνικοί εταίροι, η Αυστριακή Ομοσπονδία Συνδικάτων και το Ομοσπονδιακό Οικονομικό Επιμελητήριο, υπέγραψαν συμφωνία για κατώτερο εθνικό μισθό των 1.000 ευρώ το μήνα για τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.
        Εκτός από το θεσμικό πλαίσιο, μεγάλες διακυμάνσεις στα πλαίσια της Ευρωζώνης παρουσιάζει και το ύψος του κατώτερου μισθού που διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα.
        Ο μεγαλύτερος βασικός μισθός, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat του Ιουλίου του 2011, καταγράφεται στο Λουξεμβούργο με 1,757.56 ευρώ ανά μήνα και οι χαμηλότεροι μισθοί στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία με 158 και 123 ευρώ αντίστοιχα. Στα ίδια επίπεδα, κινούνται οι κατώτερες αμοιβές και στις άλλες χώρες που συνορεύουν με την Ελλάδα. Στην Αλβανία, ο βασικός μισθός είναι 143,69 ευρώ στην Τουρκία 263,28 ευρώ και στη Σερβία 167,25 ευρώ.
        Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Εργοδοτικών Οργανώσεων (FedEE) το 2011 οι μεικτές κατώτερες αμοιβές στον πυρήνα της Ευρωζώνης, διαμορφώθηκαν ως εξής:

        Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

        Μαργαριτάρια από γραπτά μαθητών!


        Το τρίγωνο που φέρει δύο γωνίες λέγεται διαγώνιο...









        Τρισδιάστατο είναι το αντικείμενο τριών διαστάσεων, πλάτος, φάρδος, μάκρος, ύψος, βάθος και ίσως και βάρος όπου χρειάζεται. Ολα τα άλλα είναι διάστατον ή υποκατάστατον ή άστατον.



        Το δεκαδικό σύστημα είναι το σύστημα που επικράτησε, διότι μετράμε ένα-ένα (πόντους) =EAαι όχι μία-μία (ίντσες), δηλαδή από το θηλυκό στο αρσενικό, επαναφορά κανονική.



        Ο γλάρος είναι αποδημητικό πουλί. Το καλοκαίρι πάει στην παραλία, το χειμώνα στις ακτές. Ενδιαμέσως σε σκουπιδότοπους και λιμάνια.

        Αυτός είναι ο λόγος που η Ισλανδία δεν είναι στις ειδήσεις [ΔΙΑΒΑΣΤΕ]



        Η ιστορία ή οποία αποκαλύφθηκε από ένα ιταλικό ραδιοφωνικό σταθμό για την συνεχιζόμενη επανάσταση στην Ισλανδία είναι ένα χαρακτηριστικότατο παράδειγμα για το πόσο λίγο τα δικά μας Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μας ενημερώνουν πραγματικά ή όχι για τα γεγονότα στον κόσμο. Το 2008, κατά την έναρξη της «κρίσης», η Ισλανδία κυριολεκτικά πτώχευσε. Από τότε αυτό το ελάχιστα γνωστό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «έχει χαθεί από τα ραντάρ της ενημέρωσης».

        Κατά την διάρκεια που οι ευρωπαϊκές χώρες, η μια μετά την άλλη, απειλούνται από την πτώχευση, η οποία (η πτώχευση) απειλεί την ύπαρξη του Ευρώ, το πέσιμο της οποίας θα έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες για όλο τον κόσμο, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν οι εξουσιαστές αυτού κόσμου είναι να γίνει η Ισλανδία παράδειγμα για άλλες χώρες.
        Ας δούμε γιατί.
        Η Ισλανδία (πληθυσμός 320 χιλιάδες) ήταν μια από της πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Το 2003 με την τελική επικράτηση του νεοφιλελεύθερου καθεστώτος όλες οι τράπεζες ιδιωτικοποιήθηκαν και, με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, οι τράπεζες αυτές προσέφεραν το ονλαϊν-μπάνκινκ και με την συνδρομή του χαμηλότερου δυνατού κόστους οι τράπεζες αυτές έδειχναν μεγάλα ποσοστά κερδών. Οι λογαριασμοί, οι οποίοι ονομάστηκαν IceSave, προσέλκυσαν πολλούς μικρούς Βρετανούς και Ολλανδούς επενδυτές. Αλλά παράλληλα με την αύξηση των επενδύσεων αυξανόταν και το εξωτερικό χρέος των τραπεζών.
        Το 2003 το χρέος της Ισλανδίας ήταν ίσο με το 200% του ΑΕΠ, ενώ το 2007 είχε φτάσει στο 900%. Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 έκανε το τελικό χτύπημα. Οι τρείς βασικές τράπεζες της Ισλανδίας ( Landbanki, Kapthing και η Glitnir) πτώχευσαν. Η κρόνα έχασε 85% της αξίας της έναντι του Ευρώ. Στο τέλος του χρόνου η Ισλανδία κήρυξε πτώχευση.
        Η κρίση οδήγησε την Ισλανδία, με την διαδικασία της άμεσης δημοκρατίας, στην αποκατάσταση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των Ισλανδών μέσον του νέου συντάγματος. Αλλά αυτό επιτεύχθηκε με μεγάλο πόνο.