Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

ΚΡΙΣΗ ΓΕΝΝΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

 
Η κρίση γεννά οικογενειακές τραγωδίες
Η Εισαγγελία Ανηλίκων έρχεται αντιμέτωπη καθημερινά με απίστευτα περιστατικά, όπου πρωταγωνιστούν μαθητές, οι οικογένειες των οποίων βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ανθρωπιστική κρίση και αυτό φαίνεται από όσα
βιώνουν τα παιδιά, που είναι τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας, τονίζουν παράγοντες της Εισαγγελίας Ανηλίκων, με αφορμή όσα αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Η οικονομική κρίση χτυπάει τα Ελληνόπουλα σε πολλά μέτωπα, ενώ πληθαίνουν τα παιδιά που βιώνουν την κακοποίηση πια όχι μόνο μέσα από τις κλασικές μεθόδους ξυλοδαρμού ή σεξουαλικών εγκλημάτων, αλλά την κακοποίηση που γεννούν η φτώχεια, η ανέχεια και η ανεργία.
Αυτά είπε στο "Εθνος της Κυριακής" εισαγγελική πηγή, που τόνισε ότι η τραγική οικονομική κατάσταση μιας οικογένειας διαταράσσει τις σχέσεις των γονιών και αυτό επιδρά στον ψυχικό κόσμο των παιδιών, τα οποία γίνονται θύματα της ψυχολογικής κακοποίησης, που είναι το ίδιο άγρια και επικίνδυνη όπως η σωματική.
Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης που βιώνουν οι ανήλικοι εξελίσσονται σε όλους τους χώρους που ζουν και κινούνται παιδιά, όπως και στο σχολείο. Πριν από λίγες μέρες στην Εισαγγελία Ανηλίκων έφτασε επώνυμη καταγγελία από γυμνάσιο της Καλλιθέας για περιστατικά κλοπής? κολατσιού ορισμένων παιδιών από κάποιους συμμαθητές τους που πεινάνε...
Εκλεβαν το κολατσιό
Η φιλόλογος του σχολείου, που τηλεφώνησε, ζήτησε τη βοήθεια της Εισαγγελίας, όχι για να αντιμετωπιστεί το περιστατικό ποινικά, αλλά ανθρώπινα. Η καθηγήτρια με την οποία επικοινώνησε το "Εθνος της Κυριακής" είπε ότι, ύστερα από καταγγελίες μαθητών και αφού εντοπίσαμε τα παιδιά που έκλεβαν το κολατσιό των συμμαθητών τους, ειδοποιήθηκαν οι γονείς τους, οι οποίοι παραδέχτηκαν ότι, η οικογένεια βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση.
Ο σύλλογος καθηγητών ανέλαβε με δικά του έξοδα, να καλύπτει όσο γίνεται τη σίτιση των παιδιών αυτών στο σχολείο.
Ακόμη μία εικόνα για το πόσο τραγική είναι η κατάσταση που βιώνουν τα παιδιά προκύπτει από περιπτώσεις ανηλίκων στους οποίους, ενώ επιβάλλεται ως υποχρεωτικό αναμορφωτικό μέτρο από την Εισαγγελία η φοίτησή τους στο σχολείο, οι γονείς τους αρνούνται να το εφαρμόσουν, ισχυριζόμενοι ότι δεν μπορεί να φοιτήσει το παιδί τους στο σχολείο, επειδή είναι απαραίτητο να εργαστεί το παιδί, για να συμβάλει στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ

Για να βοηθήσουν τους άνεργους γονείς τους
Το πρωί σχολείο, το βράδυ νυχτοκάματο
Την ίδια ωρα καθηγητές και γονείς παραδέχονται πως όσο βαθύτερα μπαίνουμε στην ύφεση τόσο αυξάνονται οι περιπτώσεις των μαθητών που χρειάζεται να βγουν στην αγορά εργασίας για να στηρίξουν οικονομικά τις οικογένειές τους.
Ο Ε.Σ. είναι μαθητής της Γ' Λυκείου. Καθημερινά από τις οκτώ το πρωί μέχρι τις δύο το μεσημέρι παρακολουθεί τα μαθήματα στο σχολείο, ενώ από τις πέντε το απόγευμα μέχρι τις δέκα το βράδυ δουλεύει σε φαστ-φουντ. Ο πατέρας του έχει χάσει τη δουλειά του και η μητέρα του δεν έχει σταθερή δουλειά.
"Ηταν αναγκαστικό να βρω δουλειά. Οι γονείς μου δεν θέλουν να εργάζομαι, στενοχωριούνται, αλλά δεν γίνεται διαφορετικά. Βγάζω 500 ευρώ τον μήνα και βοηθάω την οικογένειά μου όσο μπορώ. Ακόμη κι αν δεν χρειαστεί να δώσω ολόκληρο τον μισθό μου, είναι σημαντικό το να μην τους επιβαρύνω με τα δικά μου έξοδα" λέει στο "Εθνος της Κυριακής" ο 17χρονος μαθητής.
Το καθημερινό του πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα πιεστικό και δεν του μένει σχεδόν καθόλου χρόνος για διάβασμα. Γνωρίζει καλά ότι δύσκολα συνδυάζεται το σχολείο με την καθημερινή εργασία. "Δυστυχώς κοιμάμαι πάνω... στο θρανίο, στα διαλείμματα. Είμαι συνέχεια κουρασμένος. Εχω αφήσει πίσω το διάβασμα γιατί δεν προλαβαίνω" συμπληρώνει.
Ούτε λόγος για εξετάσεις
Ο μαθητής δεν θα καταφέρει φέτος να δώσει Πανελλήνιες. Ελπίζει να πάρει το απολυτήριό του και τον επόμενο χρόνο πια θα παρακολουθήσει μαθήματα σε φροντιστήριο, με στόχο να μπει στη σχολή που τον ενδιαφέρει.
Η 18χρονη μαθήτρια Ε.Τ. εργάζεται καθημερινά. Μετά το τέλος των μαθημάτων στο σχολείο πηγαίνει κατευθείαν στη δουλειά. Καθαρίζει σπίτια ή σκάλες και κάθε βράδυ φροντίζει μια ηλικιωμένη κυρία που μένει κοντά στο σπίτι της. Οταν η ηλικιωμένη κοιμάται, εκείνη βρίσκει χρόνο για να μελετήσει τα μαθήματα της επόμενης μέρας.
"Ο πατέρας μου είναι άνεργος εδώ και δύο χρόνια όταν έκλεισε η εταιρεία στην οποία δούλευε. Η μητέρα μου καθαρίζει σπίτια και δίπλα της ξεκίνησα να δουλεύω. Τα 500 ευρώ που βγάζω τον μήνα είναι απαραίτητα για να επιβιώσει η οικογένειά μου" μας λέει.
Η 18χρονη θα ήθελε να έχει περισσότερο χρόνο για διάβασμα, αφού φέτος θα δώσει Πανελλήνιες. Αν και η δουλειά της είναι "επίπονη", η ίδια προσπαθεί να είναι συνεπής.
"Διαβάζω μέχρι τις τρεις το πρωί και στις επτά ξυπνάω για να πάω σχολείο. Κάθε μέρα είμαι εξαντλημένη, πονάει ολόκληρο το σώμα μου, όμως αντέχω. Μέχρι στιγμής δεν έχει μειωθεί η απόδοσή μου στο σχολείο και ελπίζω να πετύχω τους στόχους μου. Είναι δύσκολες οι εποχές και πολλά παιδιά της ηλικίας μου δουλεύουν για να συνεισφέρουν στην οικογένεια" προσθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου