Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012


37 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ

ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ «ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ»

Μεγάλη δραστηριότητα παρουσιάζει όλη αυτή την χρονιά ο ιστορικός Σύνδεσμος Πνευματικής και Κοινωνικής Δραστηριότητας Κερατέας «ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ». Πλήθος είναι οι εκδηλώσεις που διοργανώνει για το κοινό της Κερατέας, κάθε εβδομάδα, Παρασκευή ή Κυριακή. Οι περισσότερες εκδηλώσεις προσελκύουν αρκετό κόσμο, εντυπωσιάζουν, είναι ρηξικέλευθες και προκαλούν συζητήσεις.

Από τις εκδηλώσεις του τελευταίου τριμήνου επισημαίνουμε :

·        Το Φεστιβάλ Παραμυθιού για μικρούς και μεγάλους που πραγματοποιήθηκε σε διάφορους υπαίθριους χώρους της Κερατέας (22-23/9/2012).

·        Την θεατρική παράσταση «Η νύχτα των παλιάτσων» από τις Τσιριτσάντζουλες (21/9/2012).

·        Την παρουσίαση του εκδοτικού οίκου «Μπιλιέτο» από τα Μεσόγεια (5-7/10/2012).

·        Την προβολή του ντοκιμαντέρ του Γιάννη Βλατάκη «Ο συμμαθητής, η συμμαθήτρια μου από την ξένη χώρα» (12/10/2012), καθώς επίσης και των βραβευμένων ταινιών μικρού μήκους του Γιάννη Κατσάμπουλα «Χαραυγή» και «Το Πέρασμα» (19/10/2012), με την παρουσία των σκηνοθετών.

·        Την εκδήλωση για τις «Γερμανικές Αποζημιώσεις στην Ελλάδα» με ομιλητές τον αντιστασιακό Βαρδή Βαρδινογιάννη και τον καθηγητή της Παντείου Μιχάλη Λυμπεράτο. Το ίδιο βράδυ έγινε αναφορά για τις εκτελέσεις επί Κατοχής σε Κορωπί, Λαύριο, Λεγραινά, Κερατέα, Μαρκόπουλο και Καλύβια (27/10/2012).

·        Την προβολή του ντοκιμαντέρ για τον Θανάση Βέγγο «Ένας άνθρωπος παντός καιρού» του Γιάννη. Σολδάτου (2/11/2012).

·        Την ομιλία του Δημητρίου  Μπότση για τη συμμετοχή των Κερατιωτών στους Βαλκανικούς πολέμους (9/11/2012).

·        Την συναυλία Ηip Ηop για την νεολαία (14/11/2012).

·        Την εκδρομή στη λίμνη Τσιβλού και στη Ζαρούχλα (18/11/2012 )

·        Την παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Λαυριώτη ποιητή Νίκου Βουρλάκου, με τίτλο «Ορυκτοθήρες» και την προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ για την Λαυρεωτική «Σκουριασμένες εικόνες» (23/11/2012).

·        Την προβολή  ντοκιμαντέρ του Νίκου Μεγγρέλη «ΠΕΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ» και την συζήτηση που έγινε με την συμμετοχή του ίδιου του σκηνοθέτη και των δημοσιογράφων από την Κερατέα και το Λαύριο, Βίκτωρα Νέτα και Κώστα Αρβανίτη.(30/11/2012)

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ – ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ – ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Εκτός από τις εκδηλώσεις, μεγάλη κινητικότητα υπάρχει κάθε μέρα στο εντευκτήριο του Συνδέσμου. Μέλη που έχουν ζήσει τον Σύνδεσμο από την ίδρυσή του διατείνονται ότι διανύει περίοδο ακμής παρά την κοινωνική κρίση  που βιώνουμε.

Συγκεκριμένα με επιτυχία έχουν ξεκινήσει σεμινάρια:

·        ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Η/Υ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ INTERNET (κάθε Δευτέρα – Τετάρτη 18:00 – 21:00 )

·        ΚΟΠΤΙΚΗΣ ΡΑΠΤΙΚΗΣ (κάθε Πέμπτη 17:00 – 21:00)

·        ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ (κάθε Κυριακή 17:00 – 19:00 με τον τραγουδοποιό – συνθέτη Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο )

·        ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ (κάθε Δευτέρα – Τετάρτη 18:00 – 20:00).

Επίσης η γραμματεία του Συνδέσμου και η δανειστική βιβλιοθήκη είναι ανοιχτά κάθε Τρίτη και Πέμπτη 19:00 – 21:00.

Τέλος, στο εντευκτήριο της Χρυσής Τομής φιλοξενούνται οι ακόλουθες ομάδες:

·        «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ» που διοργανώνει εκδηλώσεις για παιδιά και εποπτεύει τη Δανειστική Βιβλιοθήκη στο κτίριο Δροσόπουλου (Συνεδριάζει την πρώτη Τρίτη κάθε μήνα στις 21:00 )

·        «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ» με στόχο να καλλιεργήσει τα ανεκμετάλλευτα χωράφια της Κερατέας.

ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με τον ίδιο ζήλο η «ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ» θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα.

Την Παρασκευή 7 Δεκεμβριου  στις 08:30μμ θα προβληθεί το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ «Οι Αγανακτισμένοι» του Τόνι Γκάτλιφ.

Στις 14/15/16  Δεκεμβρίου θα διοργανώσει Χριστουγεννιάτικο Βazaar μαζί με την  «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ».

Την διάρκεια των εορτών θα πραγματοποιηθεί Χριστουγεννιάτικο Ρεβεγιόν για φίλους και μέλη και  θεατρική βραδιά στην Αθήνα.

Με αφορμή τις προσεχείς δίκες των 40 συλληφθέντων. του αγώνα της Κερατέας, ο Σύνδεσμος προγραμματίζει εκδηλώσεις στην Κερατέα αλλά και στην Αθήνα. Συγκεκριμένα:

·        Άνθρωποι που συμπαραστάθηκαν στην διάρκεια των 120 ημερών του αγώνα, όπως οι συγγραφείς Βαγγέλης Ραπτόπουλος και  Γιάννης Μακριδάκης (από την Χίο) θα παρουσιάσουν βιβλία τους .

·        Ο δυο φορές βραβευμένος σκηνοθέτης στο Φεστιβάλ Βενετίας (2010, 2012) Γιώργος Ζώης θα παρουσιάσει τις ταινίες του.

·        Στο ίδιο πλαίσιο προγραμματίζεται και η προβολή του ντοκιμαντέρ «ΜΟΛΥΣΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ» του Φατίχ Ακίμ το οποίο θα προβληθεί στους κινηματογράφους το 2013 και αναφέρεται σε παρόμοιο πρόβλημα με αυτό της Κερατέας (ΧΥΤΑ) σε πόλη της Τουρκίας.

Τέλος σύντομα ο Άγγελος Ματθαίου, υπεύθυνος του Επιγραφικού Μουσείου στο οποίο εκτίθεται  το «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΘΥΣΙΩΝ ΤΟΥ ΘΟΡΙΚΟΥ» θα μιλήσει γι’ αυτό με αφορμή την επιστροφή αυτού του  σημαντικού ενεπίγραφου μνημείου στην Ελλάδα από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ το 2012.

ΜΕ ΤΟΛΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ένας Σύνδεσμος που:

·        Τολμά να διοργανώνει εκ των ενόντων ένα τετραήμερο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ (με 27 φιλμ)  8-12 Φεβρουαρίου 2011, με τη συμμετοχή πολύ κόσμου

·        Καλεί τον Αθανάσιο Λερούνη, δάσκαλο των Καλάσα και αιχμάλωτο των Ταλιμπάν για πολύ καιρό στο Πακιστάν να μιλήσει για την φυλή αυτή

·        Φιλοξενεί τον τετραπληγικό σημαιοφόρο του Κορωπίου Στέλιο Κυμπουρόπουλο στην εκδήλωση για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες και προβάλλει το ντοκιμαντέρ «ΜΕ ΛΕΝΕ ΣΤΕΛΙΟ»

·        Τολμά ακόμη να οργανώνει εκδηλώσεις για τους 4100 Ιταλούς αιχμαλώτους του Oria που ναυάγησε στο νησί του Πατρόκλου τον Φεβρουάριο του 1944

έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και την αγάπη του κόσμου της Κερατέας αλλά και των γειτονικών περιοχών.

H «ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ», από την ίδρυσή της το 1975 ως σήμερα, στηρίζει τον πλουραλισμό και προβάλλει το καλλιτεχνικό και επιστημονικό δυναμικό του Δήμου Λαυρεωτικής. Στη δύσκολη εποχή που βιώνουμε προχωράει ακάθεκτη και προσφέρει ελπίδα μέσα από τα δρώμενά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου