Τετάρτη 17 Απριλίου 2013



8



Καλημέρα σε όλους και σε όλες. Σε αυτή την ανάρτηση θα δούμε πως μπορείτε να κάνετε τον υπολογιστή σας πιο γρήγορο, κάνοντας μερικά απλά βήματα.
Καταρχάς να πούμε πως πολλά προγράμματα, με πιο χαρακτηριστικά τα antiviruses και τα firewalls, λόγω της δουλειάς που κάνουν στο "παρασκήνιο" καθυστερούν πολύ τον υπολογιστή μας καταλαμβάνοντας χώρο στη μνήμη, αλλά και πολλή επεξεργαστική δύναμη.
Οπότε αν θέλετε να έχετε ένα αντιικό(φυσικά καλό θα ήταν αν δεν παρακολουθείτε τα connections του υπολογιστή σας σε καθημερινή βάση) να επιλέξετε ένα όσο το δυνατών πιο ελαφρύ και όχι ένα βαρύ όπως είναι το Norton 360.



Το πρώτο που έχετε να κάνετε είναι να κατεβάσετε το πρόγραμμα process hacker που είναι ένα προηγμένο task manager όπως αυτό που γνωρίζουμε στα windows. Τι θα το κάνουμε αυτό; Πολύ απλά με αυτό το πρόγραμμα μπορούμε να δούμε ποιες εφαρμογές τρέχουν, και τα προγράμματα γενικά και πόση επεξεργαστική δύναμη χρησιμοποιούν.





Έτσι αν έχετε εντοπίσει κάποιο πρόγραμμα που δεν το χρειάζεστε και σπαταλάει resources μπορείτε να το απεγκαταστήσετε.
Αν έχετε windows xp θα πάτε "
Έναρξη>Πίνακας ελέγχου>Προσθαφαίρεση προγραμμάτων" και από εκεί θα δείτε μια λίστα με τα εγκατεστημένα προγράμματα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πατήσετε διπλό κλικ σε ένα πρόγραμμα που δεν θέλετε και θα ξεκινήσει η διαδικασία απεγκατάστασης.

Αν έχετε windows vista/7 θα πατήσετε "
Έναρξη>Πίνακας ελέγχου>Προγράμματα>Προγράμματα και δυνατότητες" και θα τα αφαιρέσετε με τον ίδιο τρόπο.

Το πιο σημαντικό βήμα τώρα είναι να βρούμε τη χρυσή τομή μεταξύ εμφάνισης(effects) και απόδοσης του λειτουργικού μας. Και ναι τα windows μας δίνουν τη δυνατότητα να απενεργοποιήσουμε κάποια effects που θέλουμε εμείς έτσι ώστε να βελτιστοποιήσουμε την ταχύτητα του υπολογιστή.

Αν είστε σε windows xp(όπως εγώ) θα πατήσετε "
Έναρξη>Δεξί κλικ και ιδιότητες στο Ο υπολογιστής μου>και πάμε στην καρτέλα για προχωρημένους". Εκεί πατάμε "Ρυθμίσεις" και θα δούμε τις παρακάτω επιλογές:





Αν έχετε windows vista/7 θα επαναλάβετε τα βήματα αλλά αφού έχετε πατήσει δεξί κλικ στον "Υπολογιστή μου" θα πατήσετε στα αριστερά ένα "link" που θα λέει ρυθμίσεις για προχωρημένους.

Φυσικά και θα έχετε δει πολλά προγράμματα στα οποία το μόνο που κάνεις είναι να πατάς ένα κουμπί τύπου "Boost my PC" κτλ. Αυτά τα προγράμματα δεν κάνουν τίποτα διαφορετικό από τα παραπάνω. Βρίσουν δηλαδή μη απαραίτητα προγράμματα και τα σταματάνε έτσι ώστε να μην τρέχουν.

Όπως βλέπετε υπάρχουν πολλές επιλογές, και δυο έτοιμα checkboxes που τα ενεργοποιούν όλα για καλύτερη εμφάνιση ή τα απενεργοποιούν για μέγιστη απόδοση.
Για παράδειγμα όταν πατάτε ελαχιστοποίηση σε ένα παράθυρο αυτό χρησιμοποιεί ένα effect κίνησης προς τα κάτω. Αυτή την επιλογή μπορούμε να την απενεργοποιήσουμε.
Άλλες επιλογές που μπορείτε να απενεργοποιήσετε είναι η σκιά κάτω από τα παράθυρα και τον κέρσορα και φυσικά στα windows7 την αδιαφάνεια των παραθύρων(glass effect).
Αν τα κάνετε όλα disabed θα αλλάξουν πολλά στην εμφάνιση προς το χειρότερο αλλά θα δείτε αξιοσημείωτη διαφορά στην απόδοση.



Φυσικά μόλις επιλέξετε τι θέλετε, όπως εγώ, πάμε τώρα σε ένα ακόμη βήμα που είναι να καθαρίσουμε το δίσκο μας από διάφορα περιττά αρχεία. Αυτό μπορείτε να το κάνετε και πιο προσεκτικά με το πρόγραμμα Advanced System Care 5 αλλά εμείς θα χρησιμοποιήσουμε το γνωστότατο και πολύ καλό Ccleaner. Από εκεί θα επιλέξουμε τα περιττά αρχεία που θέλουμε να σβήσουμε(πχ windows logs, κωδικοί δικτύου, κρυφή μνήμη browser και άλλα πολλά) και θα πατήσουμε "Ανάλυση" και "Έναρξη καθαριστή".



Τέλος το επόμενο που έχετε να κάνετε είναι ένας καθαρισμός του Μητρώου(registry) με το ίδιο πρόγραμμα.

Φυσικά όπως καταλάβατε δεν κάναμε τίποτα δύσκολο και βελτιώσαμε αρκετά την απόδοση του υπολογιστή
μας χωρίς να επέμβουμε στο hardware που είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνο για το αργό λειτουργικό μας. Φυσικά σε κάποιο βαθμό γιατί άλλο είναι να χρησιμοποιείς windows xp σε έναν παλιό υπολογιστή και άλλο να χρησιμοποιείς θα δολοφονικά windows vista.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου