Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Στις πρώτες θέσεις η Ελλάδα στις περικοπές στην Παιδεία

Ηχηρό αντίκτυπο σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης έχει η οικονομική κρίση, σύμφωνα με έρευνα των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, τα συμπεράσματα της οποίας παρουσίασε την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου η ΟΛΜΕ.


Στην έρευνα με θέμα τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην εκπαίδευση στις ευρωπαϊκές χώρες από το 2008 έως σήμερα συμμετείχαν 55 συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών (προσχολική, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και τριτοβάθμια εκπαίδευση) που αντιπροσωπεύουν 26 χώρες της ΕΕ και 14 εκτός ΕΕ.

Όπως προκύπτει, η χώρα μας κατατάσσεται τέταρτη (20%) στα ποσοστά περικοπών των δαπανών για την παιδεία, με τη Λετονία (55%), τη Ρουμανία (50%) και την Ουγγαρία (27,5%) να προηγούνται. Το κοινό μας σημείο με τις τρεις αυτές χώρες είναι ότι, όπως κι εδώ, έτσι και από αυτές έχει περάσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ωστόσο, η Ελλάδα πρωτεύει με 30% στις περικοπές των μισθών των εκπαιδευτικών και κατέχει τη δεύτερη θέση με 20% στο «ψαλίδι» των συντάξεων εκπαιδευτικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ στην Ελλάδα ο πρωτοδιόριστος εκπαιδευτικός αμείβεται με 600 ευρώ, ο Αργεντινός συνάδελφός του ξεκινά με πρώτο μισθό περίπου 1.800 ευρώ καθαρά.


Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας έχουν καταργηθεί το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης (356 ευρώ), το επίδομα διδακτικής προετοιμασίας (105 ευρώ), το επίδομα γάμου (35 ευρώ), το επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών (45-75 ευρώ), αλλά και η αποζημίωση διδασκαλίας μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (195 ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου