Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ



Η μελέτη και οι θεωρίες γύρω από τα όνειρα ξεκίνησαν αιώνες πριν. Ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης αναφέρουν τα όνειρα ως ενδείξεις της ψυχικής και της σωματικής κατάστασης του ατόμου.
Σήμερα τα δεδομένα έχουν σαφώς διαφοροποιηθεί. Αποδεδειγμένα, ο ύπνος μας χωρίζεται σε 5 ολιγόλεπτες, επαναλαμβανόμενες φάσεις. Μια από αυτές, η φάση ταχέων οφθαλμικών κινήσεων -ή REM- κρύβει όλα τα μυστικά των ονείρων μας. Στη REM ο εγκέφαλος «ταξινομεί» όλο το υλικό που είχε προσλάβει την προηγούμενη μέρα και πλάθει ανάλογα σενάρια.
Πάνω στο καμβά της πραγματικότητας, η φαντασία υφαίνει νέα σχήματα…

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ

Τα όνειρα συνιστούν για την Ψυχολογία την πιο τυπική μορφή ψυχικής δραστηριότητος του ανθρώπου που κοιμάται. Ορίζονται ως σύνολο ή σειρά ασυνάρτητων παραστάσεων, ιδεών και συγκινήσεων, που παρουσιάζονται στο νου του ανθρώπου κατά τη διάρκεια του ύπνου, αδρανούσης της συνειδήσεως, ή ως αλληλουχία φανταστικών γεγονότων στα οποία νεορώς παρίσταται ο κοιμώμενος.
Τα όνειρα εμφανίζονται όταν ανασταλεί η συνειδητή ενέργεια του υποκειμένου κατά τον ύπνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ενέργεια αυτή έχει καταπαύσει εντελώς. Το όνειρο είναι μια κατάσταση που δεν επιδέχεται άμεσο και εύκολο χαρακτηρισμό ως ασυνείδητη ενέργεια. Μπορεί το γνωστικό, συναισθηματικό και βουλητικό της συνειδήσεως να μη λειτουργεί άμεσα και εμφανώς, αλλά δε σημαίνει ότι στους διάφορους τύπους ονείρων δεν έχουμε μια προσυνειδιακή ή παρασυνειδιακή ή μετασυνειδιακή ενέργεια, που είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τις εμπειρίες που αποκτήσαμε σε κατάσταση συνειδητής εγρήγορσης ή που δεν είναι αντιδράσεις σε εξωτερικά αίτια που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πρέπει, δηλαδή, να μιλάμε πάντα για ονειρευόμενη συνείδηση καίτοι η αίσθηση και η βούληση και όλες οι εξαρτώμενες από αυτή γνωστικές ενέργειες (αντίληψη – κρίση – μνήμη) έχουν περιορισθεί στο ελάχιστο, με αποτέλεσμα η συνείδηση να μην μπορεί να συσχετίσει σωστά και με συνέπεια τις διάφορες φάσεις του ονείρου, που εμφανίζεται τις περισσότερες φορές συγκεχυμένο. Η ονειροκριτική δράση κατά τη διάρκεια του ύπνου επιτελείται ελεύθερα και καμιά επίδραση δεν είναι δυνατό να ασκήσει σ’ αυτήν η βούληση του υποκειμένου. Γι’ αυτό και δεν ισχύουν για την κρίση της τα συνήθη κριτήρια της ηθικής συνειδήσεως.

ΤΥΠΟΙ ΟΝΕΙΡΩΝ

Τα περισσότερα όνειρα είναι εικονικά (και στατικά), έχουν δηλαδή σαν βάση τους διάφορες εικόνες ή παραστάσεις. Δεν αποκλείονται όμως και περιπτώσεις ονείρων που συνοδεύονται από κινητικές αντιδράσεις (όνειρα κινητικά) του υποκειμένου, όπως γέλιο, παραμιλητό, (ονειρολεσχία), αναπήδηση ή ακόμα και υπνοβασία. Στην περίπτωση της υπνοβασίας, το υποκείμενο πράττει, ενώ έχει σηκωθεί κοιμώμενο από το κρεβάτι του, όλα τα συνηθισμένα έργα, το οποία πράττει και όταν είναι ξύπνιο (εν εγρηγόρσει), χωρίς, όταν ξυπνήσει, να μπορεί να θυμηθεί κάποια ενέργεια απ’ αυτές που έπραξε κατά τη διάρκεια της υπνοβασίας.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ

Όταν λέμε περιεχόμενο των ονείρων εννοούμε τα ίδια τα όνειρα που βλέπει το υποκείμενο. Διακρίνεται στα όνειρα το φανερό περιεχόμενο, δηλαδή εκείνο που θυμόμαστε όταν ξυπνήσουμε (το έκδηλο – φανερό), από το αφανές περιεχόμενο (λανθάνον), δηλαδή εκείνο στο οποίο πραγματικά οφείλουν την προέλευσή τους. Τα «περιεχόμενα» αυτά άλλοτε συμπίπτουν και άλλοτε όχι. Συμπίπτουν πολύ συχνά όταν η αίσθηση της πραγματικότητος και άλλες λειτουργίες του Εγώ δεν είναι αρκετά αναπτυγμένες (π.χ. ένα παιδί που υποχρεώθηκε με δυσφορία του να στερηθεί ένα κομμάτι τούρτα, ονειρεύεται τη νύχτα ότι την καταβροχθίζει ολόκληρη) ή και στους ενηλίκους, που υφίστανται έντονες στερήσεις (π.χ. οι φυλακισμένοι ονειρεύονται διαρκώς ότι περπατούν σε μεγάλες πεδιάδες).
Γενικά όμως το αφανές περιεχόμενο των ονείρων μπορεί να αποκαλυφθεί μόνο με ειδικές διαδικασίες, γιατί το φανερό περιεχόμενο αποτελείται κυρίως από σειρά συμβόλων, που εξ αιτίας της λογοκριτικής λειτουργίας η άλλων παραμορφώσεων που παράγονται από την ονειρική κατάσταση, είναι πολύ απομακρυσμένα από το αφανές περιεχόμενο (π.χ. ένας υπάλληλος που δεν μπορεί να υποφέρει τους συναδέλφους του στο γραφείο, μπορεί να ονειρευθεί ότι έχει αηδιαστικά έντομα στο κρεβάτι του και ότι απαλλάσσεται απ’ αυτά με ένα εντομοκτόνο). Τα σύμβολα αυτά μπορούν να έχουν αξία για ένα δεδομένο άτομο (Freud) ή, σύμφωνα με τη γνώμη άλλων ψυχαναλυτών, μπορούν να έχουν καθολική σημασία, σαν να αποτελούν έναν κώδικα που ισχύει για όλους τους ανθρώπους (Jung, Adler).

ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ

Η Ψυχολογία (ψυχαναλυτική έρευνα) αποδίδει αποκλειστικά τις αιτίες των ονείρων σε ψυχοσωματικές κινήσεις (ενέργειες, αντιδράσεις) εμπειρίες ή εντυπώσεις (απωθημένες) που προκαλούνται από ενδογενείς ή εξωγενείς ερεθισμούς.
Υπάρχουν πολλά σχετικά παραδείγματα από την εξέταση των ονείρων που μελέτησε η Ψυχολογία και που αναφέρονται είτε σε μεμονωμένα άτομα είτε σε ομάδες ανθρώπων. Έχει παρατηρηθεί π.χ. πως ο άνθρωπος που εύκολα αναπνέει στον ύπνο του, βλέπει (στα όνειρά του) ότι πετάει στα ύψη. Ενώ αντίθετα εκείνος που δύσκολα αναπνέει, αισθάνεται σαν ένα βάρος να τον πιέζει, άλλοτε να τον κυνηγούν και να μην μπορεί να ξεφύγει και άλλοτε ότι τον σφίγγουν στο λαιμό να τον πνίξουν. Ο βαρυστομαχιασμένος σχεδόν πάντα βλέπει εφιάλτες, και ο νηστικός, κατά τη λαϊκή ρήση, «καρβέλια ονειρεύεται».
Τα παραπάνω όνειρα που συνδέονται με ερεθισμούς σωματικής προέλευσης, όπως π.χ. πόνο, ψύχος, κορεσμό, πείνα, δίψα κ.ά., καλούνται οργανικά όνειρα.
Άλλα πάλι όνειρα προκαλούνται από βιώματα (εικόνες, εντυπώσεις, παραστάσεις, εμπειρίες, μη ικανοποιηθείσες επιθυμίες) της καθημερινής ζωής του υποκειμένου ή ακόμη και του παρελθόντος -ακόμη και της παιδικής ηλικίας- που, είτε έντονα απασχολούν το συνειδησιακό χώρο του ανθρώπου, είτε δεν έτυχαν της δεούσης συνειδητής επεξεργασίας, και για το λόγο αυτό απωθήθηκαν στο λεγόμενο ασυνείδητο, και τα οποία εύκολα αναδύονται με τα όνειρα και αναπλάσσονται σε νέες μορφές, που τις περισσότερες φορές παρουσιάζονται συγκεχυμένες.
Αναφέρουμε μερικά παραδείγματα κι αυτών των περιπτώσεων: Εκείνος που παρακολούθησε ένα βίαιο έργο στον κινηματογράφο ή την τηλεόραση, βλέπει συνήθως όνειρα με ανάλογο περιεχόμενο βίας. Ο στρατιώτης βλέπει όνειρα που σχετίζονται με τη σκληρή ζωή στο στρατό, ο φιλάργυρος χρήματα και πλούτο, ο μαθητής τον αυστηρό δάσκαλό του και ο ακόλαστος ασελγείς πράξεις.
Τα παραπάνω όνειρα, που προκαλούνται από τις εντυπώσεις και ενθυμήσεις της ημέρας (και του τρόπου ζωής) είτε από διάφορες άλλες αιτίες (απωθημένες, μη ικανοποιηθείσες επιθυμίες) καλούνται ψυχικά όνειρα.
Βέβαια αυτή η διάκριση των ονείρων σε οργανικά και ψυχικά είναι εντελώς σχετική, γιατί ο άνθρωπος αποτελεί μια ενιαία ψυχοσωματική οντότητα, γίνεται όμως για την πληρέστερη εξήγηση και κατανόηση του τρόπου και των αιτιών που προκαλούν τα όνειρα.
Βασικό πόρισμα της Ψυχολογίας είναι ότι όλες οι ψυχοπνευματικές διαταραχές του ανθρώπου έχουν ως βασική αιτία τη λειτουργία του μηχανισμού της «απώθησης»[1] διαφόρων άσχημων εμπειριών της ζωής, ψυχολογικών πιέσεων και συγκρούσεων, στο χώρο του ασυνειδήτου. Τα περισσότερα όνειρα λειτουργούν ως εκδηλώσεις του ασυνειδήτου[2], όπου εμφωλεύουν όλες οι απωθημένες αυτές καταστάσεις. Μέσα από τη μελέτη και την ανάλυση των ονείρων η Ψυχανάλυση προσπαθεί να διαγνώσει και να προσεγγίσει -και στη συνέχεια να θεραπεύσει- τις τραυματικές εμπειρίες, που με την απώθησή τους δημιουργούν ψυχοπαθολογικά προβλήματα στην προσωπικότητα του ανθρώπου.
Στην Ψυχανάλυση έτσι, έχουμε κατάταξη των ονείρων, ανίχνευση αυτών στη σχέση τους με τη συνείδηση και εξήγηση μέσω αυτών (των ονείρων) των ελατηρίων ορισμένων πράξεων ή ψυχικών ανωμαλιών του υποκειμένου. Ο Freud θα αφιερώσει ένα από τα καλύτερα έργα του στην ερμηνεία των ονείρων, γιατί μέσω αυτών μπορεί ο ψυχαναλυτής να ανεύρει ορμές και επιθυμίες που δεν πραγματοποιήθηκαν από τα υποκείμενα και σαν απωθημένες επανέρχονται μόλις η συνειδητή αισθησιακή, συναισθηματική και βουλητική ενέργεια του υποκειμένου εξασθενίζει κατά τη διάρκεια του ύπνου.
[1] Με τη λειτουργία της απώθησης αντιμετωπίζει ο άνθρωπος τις ψυχικές συγκρούσεις και τα ψυχολογικά γεγονότα της ζωής. Έτσι, πράγματι, ότι δεν μας αρέσει από τις εμπειρίες της ζωής, ότι μας κουράζει, μας προκαλεί πόνο και πικρία, έχουμε τη δυνατότητα να το αρνούμαστε, να το απωθούμε στο περιθώριο της προσωπικότητάς μας, σε μια περιοχή άγνωστη, μη συνειδητή, που για το λόγο αυτό τη χαρακτηρίζουμε ως ασυνείδητη, με μια λέξη ως ασυνείδητο. Η απώθηση σχεδόν κατά κανόνα, για την Ψυχολογία του Βάθους, δημιουργεί εσωτερικά προβλήματα και προκαλεί τη διάσπαση της ενιαίας προσωπικότητας του υποκειμένου.
[2] Το ασυνείδητο, η ασυνείδητη ψυχική περιοχή της προσωπικότητας του άνθρωπου, είναι η πιο βασική έννοια της Ψυχολογίας του Βάθους. Η συμπεριφορά του ανθρώπου, ο τρόπος προσαρμογής του, οι αντιδράσεις του στις εμπειρίες και στα γεγονότα της ζωής, εξαρτώνται άμεσα από το περιεχόμενο και τη λειτουργία του ασυνειδήτου. Η Ψυχολογία υπογραμμίζει τον αρνητικό ρόλο της λειτουργίας του ασυνειδήτου στο οποίο εμφωλεύουν όλες εκείνες οι καταπιεσμένες και απωθημένες καταστάσεις, τραυματικές εμπειρίες, που προξενούν διάφορες νευρωτικές καταστάσεις στο υποκείμενο.
«Ο ευρωπαϊκός κόσμος, συνειδητοποίησε πολύ καθυστερημένα την ύπαρξη του ασυνειδήτου. Χρειάστηκαν οι εργασίες του Freud, του Jung και του Adler (των εκπροσώπων της Ψυχολογία του Βάθους) για να συνειδητοποιηθεί ο αρνητικός ρόλος του… Στην Ορθόδοξη Ανατολή ο αρνητικός ρόλος λειτουργίας του ασυνειδήτου ήταν γνωστός ήδη από τότε που ο ασκητισμός της ερήμου άρχισε να ιστορεί τη δομή και το περιεχόμενο της προσωπικότητος του ανθρώπου, με τη βοήθεια της αδέκαστης ενδοσκοπήσεως και της απροκαταλήπτου αυτογνωσίας» (Ι. Κορναράκη, Ψυχολογία και Πνευματική ζωή).
Ο μελετητής πατερικών κειμένων Ειρηναίος Hausherr «αποδεικνύει τον Μάξιμο τον Ομολογητή πρόδρομο της Ψυχολογίας του Βάθους προ 13 αιώνων» (Ηλ. Μαστρογιαννοπούλου, Οι Πατέρες της Εκκλησίας και ο άνθρωπος, Αθήναι 1966, σελ. 277).

ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ

Όλα μας τα όνειρα μπορούν να διαχωριστούν σε 13 βασικά είδη. Γνωρίζοντας το είδος τους, μπορούμε να τα ερμηνεύσουμε ορθότερα και πιο ολοκληρωμένα, καθώς επίσης να τα εκμεταλλευτούμε για την ψυχολογική μας υγεία ανάλογα.
Αυτά τα είδη είναι τα εξής:
Δαιμόνια Όνειρα

Πρόκειται για όνειρα στα οποία βλέπουμε ότι πολεμάμε «κάτι» (που μπορεί να είναι οτιδήποτε, μα πάντα μας προκαλεί μια «απόκοσμη» αίσθηση) και τελικά βγαίνουμε νικητές ή ξυπνάμε λίγο προτού ηττηθούμε. Είναι όνειρα που προκαλούν πολύ αγωνία και συχνά συνοδεύονται από οργή. Αν και συνηθίζεται να ερμηνεύονται -από τους μυστικιστές- ως πραγματικές μάχες με κάποια οντότητα στο αστρικό πεδίο, η αλήθεια είναι πως αυτή η περίπτωση είναι πολύ σπάνια. Συνήθως, πρόκειται για μάχη με τον ίδιο μας τον εαυτό -για προσωπικά «δαιμόνια» δηλαδή (εξ’ ου και η ονομασία τους).
Επαναλαμβανόμενα Όνειρα

Πρόκειται για εκείνα τα όνειρα που τα βλέπουμε και τα ξαναβλέπουμε απαράλλαχτα ή με ελάχιστες διαφοροποιήσεις. Αν και συνήθως είναι εφιάλτες, δεν αποκλείονται τα ευχάριστα επαναλαμβανόμενα όνειρα. Όμως, το ότι το υποσυνείδητο επιμένει να προκαλεί το ίδιο όνειρο, είτε είναι δυσάρεστο είτε όχι, σημαίνει ότι υπάρχει κάτι βαθιά μέσα μας το οποίο αναζητά αναγνώριση από το συνειδητό. Καλό είναι λοιπόν να προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε αυτά τα όνειρα και στην συνέχεια να πράξουμε ανάλογα.
Επικά Όνειρα ή Ζωντανά Όνειρα

Πρόκειται για όνειρα που είναι πολύ έντονα (ζωντανά) και πολύ μεγάλα σε διάρκεια. Παρόλη την ζωντάνια τους και την πεποίθηση που μας προκαλούν ότι πρόκειται για Προφητικά Όνειρα, τα Επικά Όνειρα δεν φέρουν κανένα μήνυμα για το μέλλον. Πρόκειται για βαθιά μηνύματα ή/και ανάγκες του υποσυνείδητου, που έχουν φτάσει… στα όρια ανοχής τους. Μ’ άλλα λόγια, όταν βλέπουμε ένα Επικό Όνειρο, οφείλουμε στον εαυτό μας να το αποσυμβολίσουμε και να βρούμε την πηγή του, διότι αλλιώς σύντομα θα υποστούμε τις επιπτώσεις του στην ψυχολογία μας.
Εφιάλτες

Πρόκειται για τα άσχημα όνειρα που μας προκαλούν αισθήματα φόβου, άγχους, οργής ή/και λύπης. Η πηγή των εφιαλτών είναι συνήθως τα καθημερινά γεγονότα/επιρροές που μας έχουν προκαλέσει αυτά τα συναισθήματα. Σε άλλες περιπτώσεις, πρόκειται για υποσυνείδητες φοβίες που εκφράζονται μέσα από τα όνειρα. Όταν ο ίδιος εφιάλτης επαναλαμβάνεται, είναι καλό να αναζητήσουμε την πηγή του, ώστε να λύσουμε το πρόβλημα και να απαλλαχθούμε από την επανεμφάνισή του.
Ημερήσια Όνειρα

Πρόκειται για τα όνειρα που κάνουμε όλοι κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ είμαστε ξύπνιοι, αλλά απορροφούμαστε τόσο πολύ στα όνειρά μας (που είναι ουσιαστικά οι επιθυμίες και η φαντασία μας) που για λίγα λεπτά αποκοπτόμαστε από το γύρω περιβάλλον. Μερικές φορές μάλιστα, είναι τόσο ζωντανά, που για λίγες στιγμές αφότου «ξυπνήσουμε», αναρωτιόμαστε εάν πράγματι συνέβησαν τα όσα βλέπαμε.
Θεραπευτικά Όνειρα

Πρόκειται για όνειρα που μας προειδοποιούν για την υγεία του σώματός μας, όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Συνήθως εκφράζονται με πόνο, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο. Χαρακτηριστικό θεραπευτικό όνειρο, είναι όταν βλέπουμε να πέφτουν τα δόντια μας, που -αν και έχει ερμηνευτεί με πάμπολλους τρόπους- συνήθως μας προειδοποιεί για προβλήματα στα δόντια.

Άλλο χαρακτηριστικό θεραπευτικό όνειρο, είναι όταν βλέπουμε κάποιος να μας χτυπάει σε συγκεκριμένο σημείο του σώματος. Καλού-κακού, ας επισκεφτούμε έναν γιατρό για το συγκεκριμένο σημείο.
Κριτικά Όνειρα ή Όνειρα «Σκιές»

Πρόκειται για όνειρα στα οποία βλέπουμε να έχουμε πάει πίσω στον χρόνο, έχοντας όμως την παρούσα συνείδηση και μνήμη. Άλλοτε εξελίσσονται όμορφα και άλλοτε σε εφιάλτες.

Στην πρώτη περίπτωση, πρόκειται για όνειρα μέσα από τα οποία το υποσυνείδητο, προσπαθεί να μας θυμίσει κάτι ωφέλιμο στον χαρακτήρα μας το οποίο έχουμε ξεχάσει.

Στην δεύτερη περίπτωση, το υποσυνείδητο μάς γυρνά πίσω, στην «στιγμή γέννησης» κάποιου ελαττώματος ή φοβίας μας, με σκοπό να το πολεμήσουμε και να το εξαφανίσουμε.
Μέσα Όνειρα ή αλλιώς «Όνειρα μέσα σε Όνειρα»

Πρόκειται για όνειρα στα οποία βλέπουμε ότι ξυπνάμε και νομίζουμε ότι έχουμε ξυπνήσει, ενώ στην πραγματικότητα συνεχίζουμε να κοιμόμαστε και να ονειρευόμαστε. Αυτά τα όνειρα δεν υποδηλώνουν τίποτε άλλο πέρα από την μετάβαση από την κατάσταση REM (Rapid Eye Movement, που υποδηλώνει τον πολύ βαθύ ύπνο) σε πιο ελαφρύ ύπνο. Γι αυτό συνήθως, δεν θυμόμαστε πολύ καλά το πρώτο μέρος του ονείρου (δηλαδή αυτό προτού «ξυπνήσουμε») αλλά το δεύτερο.
Όνειρα «Φάρσες»

Όπως ορίζει και η ονομασία τους, πρόκειται για όνειρα που δεν σημαίνουν τίποτα ούτε φέρουν κάποιο μήνυμα. Είναι απλές επιρροές από τα γεγονότα της ημέρας που πέρασαν ή ακόμα και… από την ταινία που είδαμε προτού πέσουμε για ύπνο. Αυτά τα όνειρα, τα βλέπουμε ή λίγο μετά που αποκοιμιόμαστε ή λίγο πριν ξυπνήσουμε.
Προφητικά Όνειρα ή Διαισθητικά Όνειρα

Όπως ορίζεται και από το όνομα που τους έχει δοθεί, πρόκειται για όνειρα που μας πληροφορούν για μελλοντικά γεγονότα. Τα πιο συνηθισμένα, αφορούν απλά γεγονότα του άμεσου μέλλοντος.
Συνειδητά Όνειρα (γνωστά και ως Lucid Dreams ή Αρχικά Όνειρα)

Αυτά τα όνειρα συμβαίνουν συνήθως είτε λίγο μετά αφ’ ότου πέσουμε για ύπνο ή λίγο προτού ξυπνήσουμε (εάν έχουμε «χορτάσει» ύπνο). Αυτό που συμβαίνει, είναι ότι κάποια στιγμή μέσα στο όνειρο, συνειδητοποιούμε ότι ονειρευόμαστε. Συνήθως, την ίδια στιγμή ξυπνάμε, εκτός εάν εξασκηθούμε στο να παραμένουμε σ’ αυτήν την κατάσταση, ελέγχοντας την έκβαση του ονείρου.
Τηλεπαθητικά Όνειρα

Πρόκειται για όνειρα τα οποία μας δείχνουν το τι συμβαίνει ακριβώς εκείνη την στιγμή που κοιμόμαστε, κάπου αλλού ή σε κάποιον άλλο.

Επίσης, μια μάλλον σπάνια περίπτωση, είναι να ονειρευόμαστε ότι ονειρεύεται την ίδια στιγμή, ένα πολύ κοντινό μας πρόσωπο.

Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ

Η φυσιολογία του ύπνου άρχισε να μελετάται το 1833, όταν δύο ερευνητές επιχείρησαν να δημιουργήσουν χωρίς επιτυχία έναν ημερήσιο κύκλο 28 ωρών κλεισμένοι για 32 ημέρες σε σπήλαιο.
Κατά τη διάρκεια παραμονής τους στο σπήλαιο, το καθορισμένο πρόγραμμα των ερευνητών αποτελούνταν από 19 ώρες δραστηριότητας εναλλασσόμενες με 9 ώρες ύπνου. Στο πείραμα αυτό, το ένα υποκείμενο κατάφερε να προσαρμοστεί αρκετά καλά στο νέο πρόγραμμα, ενώ το δεύτερο υποκείμενο δεν εμφάνισε σημεία προσαρμογής, ούτε κατά το τέλος του μήνα. Προφανώς, οι άνθρωποι δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε έναν κύκλο ύπνου-εγρήγορσης, όταν αυτός αποκλίνει αρκετά από τις 24 ώρες την ημέρα. Αυτό τεκμηριώνεται και από το γεγονός ότι οι άνθρωποι που εργάζονται με ακανόνιστο πρόγραμμα (εργασία με βάρδιες) ή αλλάζουν χρονικές ζώνες ταξιδεύοντας (jet lag), παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα στην αναρρύθμιση του βιολογικού τους ρολογιού. Η ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού και των αναγκαίων ωρών ύπνου ελέγχονται από τον υπερχιασματικό πυρήνα του εγκεφάλου.
Το 1924 διαπιστώθηκε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ηλεκτρικά ενεργός και το 1952 παρατηρήθηκε ότι το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα των κοιμισμένων άλλαζε μορφή ανά 90 λεπτά, με φάσεις εγρήγορσης που συνοδεύονταν από αύξηση της καρδιακής συχνότητας και ακατάστατη αναπνοή. Οι φάσεις αυτές ονομάστηκαν REM (Rapid Eye Movement), επειδή εμφανίζονταν ταχείες κινήσεις των ματιών κάτω από τα κλειστά βλέφαρα. Αντίθετα, οι φάσεις χωρίς ταχείες οφθαλμικές κινήσεις και με επιβράδυνση των φυσιολογικών λειτουργιών ονομάστηκαν NREM (Non Rapid Eye Movement). Τον επόμενο χρόνο οι φάσεις REM συσχετίστηκαν με την ονειρική δραστηριότητα, ενώ το 1959 διαπιστώθηκε ότι ο μυϊκός τόνος μειώνεται στο ελάχιστο κατά τη φάση αυτή του ύπνου.
Σήμερα, γνωρίζουμε ότι η νύχτα, που αποτελεί μέρος του 24ωρου κιρκαδιανού ρυθμού, αρχίζει με NREM ύπνο που εναλλάσσεται κάθε 90 – 110 λεπτά με REM ύπνο, οι φάσεις του οποίου διαρκούν όλο και περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, γνωρίζουμε ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου υπάρχει ορμονική λειτουργία και ότι η ACHT, η κορτιζόλη και η αυξητική ορμόνη παρουσιάζουν τις μέγιστες εκκρίσεις τους κατά τη νύχτα. Οι ορμόνες αυτές έχουν αναβολική δράση στον οργανισμό, ενώ οι ορμόνες που εκκρίνονται σε μειωμένη ποσότητα κατά τη διάρκεια του ύπνου έχουν καταβολική δράση.
Ο νυχτερινός ύπνος δεν πρέπει να είναι λιγότερος από 6 ώρες και περισσότερος από 9 ώρες. Βέβαια, η ποσότητα ύπνου που χρειάζεται το κάθε άτομο μπορεί να διαφέρει και έχει να κάνει με διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία (π.χ. οι ηλικιωμένοι άνθρωποι κοιμούνται λιγότερες ώρες, ενώ τα παιδιά πολύ περισσότερες), ο τρόπος ζωής (άσκηση, ώρες εργασίας, διατροφή, κ.λπ.), η ποιότητα του ύπνου, η γενετική προδιάθεση και διάφορα άλλα χαρακτηριστικά του κάθε οργανισμού. Σημασία δεν έχει το πόσες ώρες κοιμόμαστε, αλλά το πόσο καλά αισθανόμαστε, σωματικά και πνευματικά, ως αποτέλεσμα του μοτίβου του ύπνου μας. Στη σύγχρονη εποχή, ο χρόνος ύπνου είναι κατά 20% λιγότερος σε σχέση με εκείνον που κατανάλωναν οι άνθρωποι μόλις πριν από 100 χρόνια.
Σε έρευνα του Πανεπιστημίου του Μονάχου, ανακαλύφθηκε το γονίδιο ABCC9, το οποίο φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά τη διάρκεια του ύπνου σε όλους τους ανθρώπους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το γονίδιο υπάρχει στους ανθρώπους σε δύο παραλλαγές. Η μια παραλλαγή είναι εκείνη που σχετίζεται με μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου και η δεύτερη με μικρότερη διάρκεια ύπνου.
Όσο για την ποιότητα του ύπνου, που είναι συνάρτηση του χρόνου επέλευσης και της αναπαυτικής του επίδρασης, αυτή εξαρτάται από την έλλειψη θορύβων, την κατάλληλη θερμοκρασία, τα ελαφρά γεύματα, τη φυσική άσκηση. Επίσης, ρυθμιστικά στην ομαλή λειτουργία του ύπνου δρουν η άνεση και η σταθερότητα του χώρου κατάκλισης, καθώς και η τήρηση τακτικού ωραρίου.

15 ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ

Τα όνειρα είναι μια από τις πιο μυστηριώδης αλλά και ενδιαφέρουσες εμπειρίες στη ζωή μας.
Κατά τη ρωμαϊκή εποχή κάποια όνειρα υποβάλλονταν στην Ρωμαϊκή Σύγκλητο για ανάλυση και την ερμηνεία τους. Τα όνειρα τότε θεωρούνταν ως μηνύματα από τους θεούς. Άνθρωποι που ερμήνευαν όνειρα συνόδευαν ακόμα και στρατιωτικούς ηγέτες σε μάχες και εκστρατείες!
Είναι επίσης γνωστό ότι πολλοί καλλιτέχνες έχουν λάβει τις δημιουργικές ιδέες τους από τα όνειρά τους.
Αλλά τι πραγματικά γνωρίζουμε για τα όνειρα σήμερα;
1. Ξεχνάτε το 90% των ονείρων σας
Μέσα σε 5 λεπτά μετά το ξύπνημα σας το ήμισυ των ονείρων σας έχει ξεχαστεί. Μέσα σε 10 λεπτά έχετε ξεχάσει το 90%
2. Και οι τυφλοί ονειρεύονται
Οι άνθρωποι που τυφλώθηκαν μετά τη γέννηση τους μπορούν να δουν εικόνες στα όνειρά τους. Οι άνθρωποι που γεννιούνται τυφλοί δεν βλέπουν εικόνες, αλλά έχουν όνειρα εξίσου έντονα στα οποία συμμετέχουν άλλες αισθήσεις τους. Ήχος, οσμή, αφή και συναίσθημα.
3. Όλοι ονειρεύονται
Κάθε άνθρωπος ονειρεύεται (εκτός από περιπτώσεις ακραίων ψυχολογικών διαταραχών). Αν νομίζετε ότι δεν ονειρεύεστε μάλλον ξεχνάτε τα όνειρά σας.
4. Στα όνειρά μας βλέπουμε μόνο πρόσωπα τα οποία ήδη γνωρίζουμε
Το μυαλό μας δεν μπορεί να ανακαλύψει καινούργια πρόσωπα. Στα όνειρά μας βλέπουμε πραγματικά πρόσωπα, πραγματικών ανθρώπων που έχουμε δει κατά τη διάρκεια της ζωής μας, αλλά δεν τα γνωρίζουμε ή δεν τα θυμόμαστε. Όλοι μας έχουμε δει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσωπα σε ολόκληρη τη ζωή μας, έτσι έχουμε μια ατελείωτη προσφορά των χαρακτήρων τον εγκέφαλό μας να αξιοποιήσει κατά τα όνειρά μας.
5. Δεν βλέπουν όλοι όνειρα με Χρώματα
Ένα 12% των ατόμων με μειωμένη όραση ονειρεύεται αποκλειστικά σε μαύρο και άσπρο. Το υπόλοιπο 88% βλέπει έγχρωμα όνειρα. Οι μελέτες από το 1915 μέχρι το 1950 υποστήριξαν ότι η πλειονότητα των ονείρων ήταν σε μαύρο και άσπρο, αλλά τα αποτελέσματα αυτά άρχισαν να αλλάζουν στη δεκαετία του 1960. Σήμερα, μόνο το 4,4% των ονείρων ανθρώπων κάτω των 25 ετών είναι σε μαύρο και άσπρο.
6. Τα όνειρα είναι συμβολικά
Αν ονειρευτείτε κάποιο συγκεκριμένο θέμα, δεν είναι απαραίτητο ότι το όνειρο στην πραγματικότητα αναφέρεται σε αυτό. Τα όνειρα μιλούν με μια βαθιά συμβολική γλώσσα. Όποιο και αν είναι το θέμα του ονείρου σας μην προσπαθήσετε να το ερμηνεύσετε επιφανειακά.
7. Συναισθήματα
Το πιο κοινό συναίσθημα που νιώθουμε κατά την διάρκεια ενός ονείρου ή αφού ξυπνήσουμε είναι το άγχος. Γενικά τα αρνητικά συναισθήματα είναι πιο συχνά από ότι τα θετικά.
8. Μπορείτε να δείτε από τέσσερα έως επτά όνειρα σε μια νύχτα.
Κατά μέσο όρο, μπορείτε να ονειρευτείτε οπουδήποτε και αν κοιμηθείτε από μία έως δύο ώρες κάθε βράδυ.
9. Και τα ζώα βλέπουν όνειρα
Οι μελέτες που έχουν γίνει σε πολλά και διαφορετικά ζώα, δείχνουν όλες τα ίδια εγκεφαλικά κύματα κατά τη διάρκεια του ύπνου με τους ανθρώπους. Παρατηρείστε ένα σκυλί που κοιμάται. Τα πόδια του κινούνται σαν να τρέχουν και βγάζει ήχους σαν να κυνηγάει κάτι στο όνειρο του.
10. Παράλυση σώματος
Ο ύπνος REM (Rapid Eye Movement) γνωστός και ως ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών είναι το πέμπτο στάδιο του ύπνου και χαρακτηρίζεται από γρήγορες κινήσεις των ματιών, από εγκεφαλικά κύματα που δείχνουν ενεργοποιημένα και μοιάζουν με πολύ ελαφρύ ύπνο ή με την εγρήγορση, αλλά και από βαθιά χαλάρωση των μυών, παρόμοια με αυτή στο βαθύ ύπνο.
Ο ύπνος REM στους ενήλικες συνήθως καταλαμβάνει το 20% με 25% του συνολικού ύπνου και διαρκεί για 90-120 λεπτά. Κατά τη διάρκεια ενός φυσιολογικού ύπνου, συνήθως βιώνουμε 4 με 5 περιόδους ύπνου REM, όσο προχωρά η νύκτα τόσο αυξάνεται και η περίοδος των σταδίων REM και μειώνεται ο βαθύς ύπνος.
Κατά τη διάρκεια του ύπνου REM το σώμα είναι παράλυτο από ένα μηχανισμό στον εγκέφαλο, προκειμένου να αποφευχθούν οι κινήσεις που εμφανίζονται στο όνειρο και προκαλούν το σώμα σας να κινηθεί. Ωστόσο, είναι πιθανό ο μηχανισμός αυτός να ενεργοποιηθεί πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά από φυσιολογικό ύπνο, ενώ ο εγκέφαλος ξυπνάει.
11. Ενσωμάτωση ονείρων
Το μυαλό μας απορροφά τα εξωτερικά ερεθίσματα που βομβαρδίζουν τις αισθήσεις μας όταν είμαστε κοιμισμένοι και τα ενσωματώνει στα όνειρα μας. Για παράδειγμα, μπορεί να ονειρεύεστε ότι είστε σε μια συναυλία, ενώ ο αδελφός σας παίζει κιθάρα κατά τη διάρκεια του ύπνου σας.
12. Άνδρες και γυναίκες ονειρεύονται διαφορετικά
Οι άνδρες έχουν την τάση να ονειρεύονται περισσότερο άλλους άνδρες. Περίπου το 70% από τους χαρακτήρες στο όνειρο ενός άντρα είναι άλλα άτομα του ίδιου φύλλου. Από την άλλη πλευρά, το όνειρο κάθε γυναίκας περιέχει σχεδόν ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών. Εκτός από αυτό, οι άνδρες έχουν γενικά πιο επιθετικά συναισθήματα στα όνειρά τους από τις γυναίκες.
13. Όνειρα που προβλέπουν το μέλλον
Αποτελέσματα διαφόρων ερευνών σε μεγάλα σύνολα πληθυσμού δείχνουν ότι μεταξύ του 18% και του 38% των ανθρώπων έχουν βιώσει τουλάχιστον ένα όνειρο που προέβλεπε το μέλλον. Από αυτούς το 70% έχει βιώσει εμπειρία déjà vu. Το ποσοστό των ατόμων που πιστεύουν ότι τα όνειρα μπορούν να μας προετοιμάσουν για το μέλλον είναι ακόμη μεγαλύτερο, από 63% σε 98%.
14. Αν ροχαλίζετε τότε δεν μπορείτε να ονειρευτείτε.
Το γεγονός αυτό αναφέρεται σε πολλές πηγές αλλά ας είμαστε λίγο καχύποπτοι αν πραγματικά είναι αληθινό μιας και δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο που να το υποστηρίζει.
15. Μπορείτε να έρθετε σε οργασμό στο όνειρό σας
Δεν χρειάζεται οπωσδήποτε να είστε ξύπνιοι για να βιώσετε ένα καταπληκτικό οργασμό. Μπορείτε να ζήσετε την εμπειρία και την ώρα του ύπνου ενώ ονειρεύεστε.
Περισσότερο από το 40% των γυναικών είπε πως έχει ξυπνήσει μες στη νύχτα, επειδή είχε οργασμό που προέκυψε χωρίς καμία σωματική διέγερση, σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε περισσότερες από δύο χιλιάδες εξακόσιες γυναίκες. Οι αιτίες του νυκτερινού οργασμού και της πιθανής εκσπερμάτισης δεν έχουν διευκρινισθεί απολύτως. Ίσως να οφείλονται στη μη εκτόνωση της σεξουαλικής δραστηριότητας ή σε σεξουαλικές επιθυμίες που κατά την διάρκεια της ημέρας κάποιος μπορεί να μη θέλει ή να μη μπορεί να ολοκληρώσει.

ΖΩΑ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ

Λόγω της ξεχωριστής ιδεολογίας για τα ζώα, καθώς και την σχέση που ενθαρρύνει η θρησκευτική τους φιλοσοφία μαζί τους, οι Σαμανοί ερμηνεύουν την εμφάνιση κάποιου ζώου στα όνειρα (ή οράματα) με αρκετά διαφορετικό τρόπο από αυτόν που έχουμε συνηθίσει στον Δυτικό πολιτισμό. Τα ζώα θεωρούνται οι ενδιάμεσοι, οι αγγελιοφόροι, των πνευμάτων καθώς και πολύ συχνά το ίδιο το πνεύμα που θεωρεί απαραίτητο να ενημερώσει τον ονειρευόμενο για το μέλλον. Έτσι, η παρουσία τους στα όνειρα λαμβάνεται ως ξεχωριστή και κάτι στο οποίο πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία.

Τα μηνύματα λοιπόν που φέρουν τα ζώα στον ονειρευόμενο κατά τους Σαμανούς έχουν ως εξής:
Αγελάδα

Προμηνύει πραγματοποίηση επιθυμιών και ευημερία. Συμβουλεύει προσοχή στις προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις. Συμβολίζει παραγωγικότητα και υπακοή.
Αετός

Προμηνύει συνειδητοποίηση φιλοδοξιών, κέρδη, δόξα, πλούτο και γενικότερα επιτυχία σχετικά με τον επαγγελματικό τομέα. Συμβολίζει δύναμη.
Αλεπού

Προειδοποιεί για ένα εχθρό που παρουσιάζεται ως φίλος. Εάν στο όνειρο ο ονειρευόμενος σκοτώνει αλεπού, τότε ο εχθρός αποκαλύπτεται και νικιέται.
Αλιγάτορας

Προμηνύει κίνδυνο για όλους όσους παρουσιάζονται στο όνειρο/όραμα. Συμβουλεύει προσοχή και συμβολίζει τον πρωτογενή φόβο.
Άλογο

Προμηνύει μεγάλα κέρδη, ευημερία και ευτυχισμένη ζωή.
Αράχνη

Προμηνύει οικογενειακή ευτυχία. Επίσης ενθαρρύνει τον ονειρευόμενο να συνεχίσει τις προσεχτικές και ειλικρινής του προσπάθειες σε κάποιον τομέα, και θα αμειφθεί δίκαια.
Αρκούδα

Προμηνύει την νίκη ενάντια σε εχθρούς. Εμφανίζεται συνήθως μετά από ένα διάστημα κατά το οποίο ο ονειρευόμενος μάχονταν ή διαγωνιζόταν για να κερδίσει κάτι (οτιδήποτε κι αν είναι αυτό).
Αρνί

Προμηνύει ότι η ευημερία θα προέλθει μετά από θυσία απολαύσεων και ικανοποιήσεων.
Αρουραίος

Προμηνύει δυσάρεστες καταστάσεις, αλλά και ότι οι δουλειές που έχουν παραμείνει ημιτελής, θα ολοκληρωθούν με επιτυχία.
Αστακός

Προμηνύει μεγάλα κέρδη και εύνοια.
Βάτραχος

Προμηνύει αρρώστια του ονειρευόμενου.
Βδέλλα

Προμηνύει απογοήτευση και εχθρούς που θα καταστρέψουν τις φιλοδοξίες.
Βίδρα (Ενυδρίδα)

Προμηνύει την επιστροφή φίλου που βρίσκεται μακριά.
Βόας

Προμηνύει περιόδους δυσάρεστων καταστάσεων και κακής τύχης. Συμβουλεύει προσοχή σε ανθρώπους που κολακεύουν συχνά τον ονειρευόμενο.
Βουβάλι

Προμηνύει ισχυρούς εχθρούς, που όμως είναι απρόσεχτοι και πεισματάρηδες. Συμβουλεύει την διπλωματία και πως μονάχα με αυτήν θα μπορέσει ο ονειρευόμενος να τους αντιμετωπίσει.
Γαζέλα

Προμηνύει ευτυχία και ειλικρινή αγάπη σε ερωτική σχέση. Συμβολίζει ομορφιά και χάρη.
Γάιδαρος

Προμηνύει επιτυχία σε ότι αφορά νέα ξεκινήματα, ταξίδια ή ερωτικές σχέσεις. Συμβουλεύει την απλότητα στον τρόπο δράσης και την σταθερότητα. Συμβολίζει τους καλούς και πιστούς φίλους.
Γάτα

Όταν παρουσιάζεται να επιτίθεται, προμηνύει εχθρούς. Εάν ο ονειρευόμενος νικήσει την μάχη, προμηνύεται εποχή ευημερίας και δόξας. Συμβολίζει την θηλυκότητα.
Γεράκι

Προμηνύει αύξηση πλούτου και καλή τύχη. Εάν όμως παρουσιάζεται να πετά, προμηνύει αποτυχίες λόγω ίντριγκας.
Γορίλας

Προμηνύει αναβολή επιτυχίας, αλλά και ανάκτηση δυνάμεων.
Γουρούνι

Προμηνύει ευημερία και επιτυχία στις ερωτικές σχέσεις. Συμβολίζει την εξυπνάδα αλλά και την απληστία.
Γρύλος (Τριζόνι)

Προμηνύει ανέχεια.
Δελφίνι

Υπάρχουν καλοί και ικανοί φίλοι γύρω από τον ονειρευόμενο, πρόθυμοι να βοηθήσουν εάν τους το ζητήσει.
Ελάφι

Προμηνύει μια καινούργια φιλία ή συνεργασία ή ερωτική σχέση που θα κρατήσει για πολλά χρόνια.
Ελέφαντας

Προμηνύει αναγνώριση. Συμβολίζει σοφία, υπομονή και επιμονή.
Έντομα (διάφορα)

Προμηνύει αποκάλυψη μυστήριων, οικονομικά κέρδη και άφθονο εισόδημα.
Ερπετά

Προειδοποιεί για ανθρώπους που κουτσομπολεύουν και συμβουλεύει προσοχή στις επαγγελματικές σχέσεις.
Καβούρι

Προμηνύει μακρόχρονη και δύσκολη ερωτική σχέση. Συμβουλεύει να αποφεύγονται οι αντίζηλοι.
Καγκουρό

Προειδοποιεί ότι κάποιος θα προκαλέσει στον ονειρευόμενο πολύ άγχος λόγο της επιθετικότητάς του. Συμβουλεύει προσοχή.
Καμήλα

Προμηνύει μεγάλο οικονομικό κέρδος, ίσως και κάποια μεγάλη κληρονομιά, αλλά πριν από αυτό θα υπάρξουν εμπόδια τα οποία θα πρέπει ο ονειρευόμενος να ξεπεράσει. Συμβολίζει αντοχή.
Καναρίνι

Όταν το όνειρο παρουσιάζει να υπάρχει ένα καναρίνι μέσα στο σπίτι του ονειρευόμενου, προμηνύει ευτυχία, θαλπωρή και καλές φιλίες.
Καρχαρίας

Προειδοποιεί πως υπάρχει ένα πολύ δυνατό συναίσθημα που απειλεί τον ονειρευόμενο, αλλά προμηνύει την υπερνίκησή του.
Κατσίκα ή Τράγος

Προμηνύει σταθερή άνοδο κερδών αλλά συμβουλεύει προσοχή σε συμφωνίες. Συμβολίσει πάθος και σθένος.
Κόκορας

Όταν ακούγεται κόκορας να λαλεί, προμηνύονται ευχάριστα νέα και ευημερία. Όταν εμφανίζονται κοκόρια να τσακώνονται, προμηνύουν οικογενειακούς καβγάδες και απρόσμενες στεναχώριες.
Κοράκι

Προμηνύει θρήνο, δυστυχία, απογοήτευση και περίοδο κακής τύχης.
Κότα/Κοτόπουλο

Προμηνύει καλή τύχη στα συναισθηματικά, ευτυχία και ικανοποίηση σε όλους τους τομείς.
Κουκουβάγια

Προμηνύει την παρουσία ενός ανθρώπου που έχει σκοπό να εξαπατήσει, επίσης προειδοποιεί για μια μεγάλη αρρώστια ή έναν παραλίγο θάνατο.
Κουνούπι

Προμηνύει ήττα έναντι εχθρών, εκτός αν στο όνειρο ο ονειρευόμενος σκοτώνει κουνούπια.
Κύκνος

Προμηνύει ευχάριστες νέες εμπειρίες, καλή υγεία και την αποκάλυψη κάποιου μυστηρίου.
Λαγός

Προμηνύει καλά επαγγελματικά εγχειρήματα, εμπιστοσύνη στην ερωτική σχέση και μεγάλη φιλία.
Λεοπάρδαλη

Προειδοποιεί για εχθρούς που αναζητούν την επαγγελματική αλλά και ψυχολογική κατάρρευση του ονειρευόμενου. Προμηνύει όμως την υπερνίκησή τους, εάν ο ονειρευόμενος επιδείξει επιμονή και ζητήσει βοήθεια από αγαπημένα πρόσωπα.
Λιοντάρι

Συμβουλεύει πως η επιτυχία θα έρθει εάν ο ονειρευόμενος διατηρήσει αμυντική στάση σε αντιθέσεις. Προμηνύει μια πολύτιμη φιλία. Συμβολίζει ευγένεια, δύναμη και υπερηφάνεια.
Μαϊμού

Προειδοποιεί για φίλους που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον ονειρευόμενο, καθώς και για ερωτικούς καβγάδες.
Μέλισσες

Προμηνύουν σημαντικές και κερδοφόρες συμφωνίες. Συμβολίζουν δράση, παραγωγικότητα, κοινωνική ζωή, ευτυχία, επιτυχία στα συναισθηματικά και επαγγελματικά.
Μύγα

Προμηνύει αναβολή επιτυχίας, μιας και πιθανότητα ο ονειρευόμενος ετοιμάζεται να κάνει κάποια βιαστική και ανόητη ενέργεια.
Μυρμήγκι

Προμηνύει καλές επιχειρησιακές δραστηριότητες. Συμβουλεύει την συνεργασία με άλλους για την επίτευξη των επαγγελματικών στόχων.
Νυχτερίδα

Προμηνύει καβγάδες και καταστροφές που προέρχονται από κάποιον ή κάποιους που προκαλούν τα προβλήματα μέσω Μαγείας. Συμβουλεύει την άμυνα με Μαγεία. Συμβολίζει το Μυστήριο και το Σκοτεινό.
Όρνεο

Προειδοποιεί για την αδιαλλαξία του ονειρευόμενου έναντι κάποιου φίλου που ίσως να κοστίσει την φιλία τους, καθώς και για μία μακρόχρονη και ίσως μοιραία ασθένειά του (του ονειρευόμενου).
Ορτύκι

Όταν εμφανίζεται ζωντανό, είναι ένας πολύ καλός οιωνός. Όταν όμως εμφανίζεται νεκρό, προμηνύει σοβαρή κακοτυχία.
Οστρακοειδή (γαρίδες, αχιβάδες κλπ.)

Προμηνύει την ομαλοποίηση σχέσεων με κάποιο πεισματάρικο αλλά τίμιο πρόσωπο που θα αποφέρει ευτυχία και άνετη ζωή.
Ουραγκοτάγκος

Προειδοποιεί για κάποιο πρόσωπο το οποίο εκμεταλλεύεται την εύνοια του ονειρευόμενου για δικά του οφέλη.
Παγόνι

Προειδοποιεί για υπερβολική φιλοδοξία (έξω από τις δυνάμεις του ονειρευόμενου). Ο ονειρευόμενος αναζητά τον θαυμασμό αλλά θα απογοητευτεί.
Πάνθηρας

Προμηνύει για εχθρούς που θα αποτύχουν στο να βλάψουν τον ονειρευόμενο. Συμβολίζει ομορφιά και χάρη.
Παπαγάλος

Προειδοποιεί πως αφ’ ενός υπάρχουν έμπιστοι φίλοι γύρω από τον ονειρευόμενο, αφ’ ετέρου όμως κάποιος άνθρωπος θα τον πλησιάσει με κολακείες αλλά θα σκοπεύει για να τον εξαπατήσει. Επίσης, κάποιος τομέας στην ζωή του ονειρευόμενου έχει έλλειψη δημιουργικότητας.
Πάπια

Προμηνύει ένα επικερδές ταξίδι ή γάμο ή γέννηση παιδιού.
Περιστέρι

Όταν εμφανίζεται να πετά, προμηνύει νέα από ένα αγαπημένο απών πρόσωπο.
Πεταλούδα

Προμηνύει ευημερία και θετικές επιτεύξεις. Συμβολίζει ομορφιά και χάρη.
Πίθηκος

Προμηνύει εξαπάτηση και αντίθεση. Συμβουλεύει προσοχή στις σχέσεις και την επικοινωνία με άλλους.
Ποντίκι

Προμηνύει οικογενειακούς καβγάδες και απογοητεύσεις στον επαγγελματικό τομέα.
Πουλιά

Προμηνύουν την απελευθέρωση από ψυχολογικά βάρη ή δυσάρεστες ψυχικές καταστάσεις. Όταν εμφανίζονται να πετούν, προμηνύουν ευημερία για τον ονειρευόμενο.
Πρόβατο

Προμηνύει επιτυχία που θα έρθει μετά από καλά οργανωμένα σχέδια.
Ρινόκερος

Προμηνύει για μεγάλη και σημαντική απώλεια. Προειδοποιεί και για μυστικές πλεκτάνες.
Σαρδέλες

Προμηνύει οικογενειακούς καβγάδες και προειδοποιεί πως υπάρχει ένα μελανό σημείο στην φήμη του ονειρευόμενου.
Σαύρα

Προειδοποιεί ότι κάποιος εχθρός θα καταφέρει να «λαβώσει» τον ονειρευόμενο. Εάν όμως στο όνειρο παρουσιάζεται ο ονειρευόμενος να σκοτώνει την σαύρα, τότε προμηνύεται η υπερνίκηση του εχθρού και η ανάκτηση καλής τύχης και φήμης.
Σκίουρος

Προμηνύει καινούργιους φίλους.
Σκορπιός

Προειδοποιεί για ανθρώπους που σκέφτονται και μιλάνε καταστροφικά για τον ονειρευόμενο.
Σκύλος

Όταν παρουσιάζεται φιλικός προμηνύει ένα μεγάλο κέρδος και φιλία. Όταν ακούγονται από μακριά γαβγίσματα σκύλου, προμηνύεται ένα δυσάρεστο νέο που θα το ακολουθήσει μια δύσκολη περίοδος.
Σολομός

Προμηνύει επαγγελματική προαγωγή αλλά προειδοποιεί και για έναν κρυφό εχθρό.
Στρείδια

Συμβουλεύει πως χρειάζεται θάρρος για την επιτυχία και πως ο ονειρευόμενος μπορεί να είναι τρυφερός μέσα αλλά να παρουσιάζεται σαν σκληρός στον κόσμο.
Ταραντούλα

Προμηνύει απογοήτευση σε συναισθηματικό θέμα και δυσάρεστη υγεία (όχι σοβαρή ασθένεια).
Ταύρος

Προμηνύει επιτυχία στα συναισθηματικά, προβλήματα στα επαγγελματικά αλλά και κάποια πιθανή μεγάλη απώλεια (συναισθηματική ή επαγγελματική). Συμβολίζει δύναμη και γονιμότητα.
Τίγρης

Προμηνύει την υπερνίκηση εμποδίων, προαγωγή και μια εύκολη και ευχάριστη απόλαυση. Συμβολίζει δύναμη, άγρια ομορφιά και έντονη σεξουαλικότητα.
Τσακάλι (Κογιότ)

Προμηνύει απογοήτευση και σοβαρή καταστροφή. Συμβολίζει απατεωνιά και κλεψιά.
Τσούχτρα (Μέδουσα)

Συμβουλεύει να ακολουθήσει ο ονειρευόμενος την καρδιά του για την επίλυση κάποιου προβλήματος που τον απασχολεί. Επίσης προειδοποιεί ότι ο ονειρευόμενος έχει αρκετή καταπιεσμένη οργή στο υποσυνείδητο του.
Φάλαινα

Προμηνύει για καλές εποχές που έρχονται καθώς επίσης και για μια μεγάλη αλήθεια που είναι τώρα έτοιμος ο ονειρευόμενος να δεχτεί. Συμβολίζουν δύναμη.
Φίδι

Όταν εμφανίζεται επιθετικό, προειδοποιεί την προδοσία από άνθρωπο που δεν υποψιαζόταν ο ονειρευόμενος.
Φώκια

Αναφέρει πως υπάρχουν έμπιστοι φίλοι και ασφάλεια στον έρωτα, αλλά προειδοποιεί και για έναν κρυφό εχθρό.
Χέλι

Μόνο όταν ο ονειρευόμενος καταφέρει να το πιάσει (στο όνειρο) προμηνύει καλή τύχη. Σε άλλη περίπτωση συμβολίζει κάποια μεγάλη ευκαιρία που χάθηκε.
Χελώνα

Προμηνύει μια μεγάλη ευκαιρία που έρχεται και προειδοποιεί για εχθρούς γύρω από τον ονειρευόμενο.
Χήνα

Προμηνύει ένα πολυήμερο και επικερδές ταξίδι.
Χοίρος ή Αγριόχοιρος

Προμηνύει αύξηση των προσωπικών αντικειμένων, αλλά και σκληρή δουλειά για να συμβεί αυτό.
Χρυσόψαρο

Προμηνύει ευχάριστες και επιτυχημένες περιπέτειες.
Χταπόδι

Προμηνύει ότι ο ονειρευόμενος θα είναι αγαπητός λόγω γλυκιάς διάθεσης και συμπεριφοράς.
Ψάρι

Προμηνύει ενέργεια και οικονομία. Όταν παρουσιάζεται να κολυμπάει σε καθαρό νερό, προμηνύει ελευθερία σε θέματα που αφορούν τα αισθήματα.
Ψύλλος

Προμηνύει αρρώστια, αλλά όχι σοβαρή, και επίσης συμβουλεύει να ξεκαθαριστούν προβλήματα που διαιωνίζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου