Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Των οικιών ημών εμπιπραμένων ημείς άδομεν
(Ω, τι υπέροχος λαός...)






Η κοινή γνώμη παρακολουθεί συγκλονισμένη τη μεγάλη καταστροφή που αφήνει πίσω της η φωτιά στην Αχαΐα η οποία ξύπνησε δυσάρεστες μνήμες ενώ επιβεβαίωσε και τον Ν. Δένδια που έλεγε ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στην Πυροσβεστική.
Όμως, εκτός από τους πυροσβέστες, οι πολίτες είναι αυτοί που πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο για να σβήνουν οι φωτιές. Ειδικά όταν η καταστροφή είναι δίπλα σου δε μπορείς να αδιαφορείς και να περιμένεις πότε θα έρθει στη δική σου αυλή.

Αν μπει κανείς στο ιστότοπο flashstar.grπου είναι από την περιοχή της Αχαϊας, θα δει όλο το ρεπορτάζ αλλά θα δει μπροστά του και μια φωτογραφία που θα τον κάνει να μείνει άναυδος.
Είναι ξημερώματα, δύο ώρες αφότου έχει ανάψει η φωτιά που καίει τα πάντα αλλά στην Αγία Μαρίνα, ένα χωριό δίπλα στην πυρκαγιά το γλέντι έχει ανάψει για τα καλά. Πολίτες χορεύουν χωρίς να ενοχλούνται από τις φλόγες που είναι δίπλα τους και που καταστρέφουν τα πάντα.
Το ρεπορτάζ λέει μάλιστα ότι μόλις είδαν κάποιοι τη φωτιά φώναξαν για να σταματήσει το γλέντι και να τρέξουν όλοι, όμως, κάποιοι άλλοι είπαν ότι δεν πρέπει να σταματήσει η γιορτή. Γι’ αυτό και συνέχισαν να χορεύουν σα να μη συμβαίνει τίποτε, την ώρα που καίγεται ένα από τα ομορφότερα δάση της περιοχής.
Δεν έχουμε τίποτε με τους ανθρώπους της Αγίας Μαρίνας, να’ ναι καλά και να γλεντάνε. Είναι όμως δείγμα της αδιαφορίας μπροστά σε μια καταστροφή. Μοιάζει μ τους Ιταλούς που φωτογραφίζονταν με φόντο το κρουαζιερόπλοιο που είχε οδηγήσει στο θάνατο δεκάδες.
Μοιάζει ακόμη με τις καθημερινές περιπτώσεις ανθρώπων που πεθαίνουν από πείνα, ναρκωτικά, αρρώστιες και περνάμε όλοι από δίπλα χωρίς να συμβαίνει τίποτε.
Μοιάζει με όλα όσα βλέπουμε κάθε μέρα να γίνονται στη ζωή μας αλλά εμείς κάνουμε ότι δεν ξέρουμε.
Έχουμε χάσει την ανθρωπιά μας; Κυνηγάμε την καριέρα, το χρήμα, τη διασκέδαση και αδιαφορούμε με την καταστροφή. Ότι κι αν συμβαίνει είναι φανερό και από τη φωτογραφία ότι η αλλοτρίωση έχει ποτίσει τις ψυχές μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου