Κυριακή 26 Μαΐου 2013

68.296 εργαζόμενοι με μισθούς από 255 έως 450 ευρώ μέσα σε 3 μήνες      


Η ανάπτυξη όχι μόνο δεν έρχεται, όπως η τρικομματική κυβέρνηση ισχυρίζεται… Αντίθετα, μαζί με την ανεργία αυξάνεται καθημερινά και ο αριθμός των εργαζομένων με μισθούς Βουλγαρίας. Τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) όσο και αν οι ιθύνοντες νόες του υπουργείου Εργασίας επιχείρησαν για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους να τα ωραιοποιήσουν, είναι τραγικά!

Μόνο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013, 50.592 άτομα προσλήφθηκαν με μηνιάτικα τα οποία ξεκινούν από τα 255,5 ευρώ το μήνα, μικτά (!) και
φθάνουν -στην καλύτερη περίπτωση- έως και τα 400 με 450 ευρώ το μήνα (φυσικά, πάντα, μικτά). Αν σε αυτούς συνυπολογιστούν και οι μισθωτοί οι οποίοι είτε πέρασαν από την πλήρη στη μερική απασχόληση, είτε μπήκαν σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας (λιγότερες από 5 ημέρες απασχόληση την εβδομάδα), τότε το σύνολο των εργαζομένων με μισθούς πολύ κάτω των 500 ευρώ το μήνα, μόνο μέσα στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου, συνολικά ανήλθε στις 68.296 άτομα.

Για ποιο λόγο να μην είναι τρικομματική κυβέρνηση και τρόικα ικανοποιημένοι από την πορεία των… «μεταρρυθμίσεων»; Οι μνημονιακοί νόμοι οι οποίοι ψηφίστηκαν από το 2010 και μετά, καταργώντας επί της ουσίας τις πάλαι ποτέ αδιαμφισβήτητες κλαδικές και ομοιεπαγγελματικές και δίνοντας περιθώριο… «ανάπτυξης» στις επιχειρησιακές και στις ατομικές, κάνουν τη «δουλειά» τους. Συνεχίζουν να «μετενεργούν» και στο πεδίο της εφαρμογής τους ισοπεδώνουν τις αμοιβές κάτω και από τα ελάχιστα όρια των 511 ευρώ το μήνα, μικτά, για όσους είναι έως 25 ετών και των 586 ευρώ το μήνα, μικτά, για τους μεγαλύτερους ηλικιακά.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, το πρώτο τρίμηνο του 2013 συνάφθηκαν συνολικά 112.843 νέες συμβάσεις εργασίας. Από αυτές 62.251 είναι με τα «μηνιάτικα Παπαδήμου» των 511 και 586 ευρώ, ανάλογα με την ηλικία των προσληφθέντων.

medium_5667162170

Από τις υπόλοιπες συμβάσεις 39.529 είναι μερικής απασχόλησης, δηλαδή με μισθούς από 255,5 ή 293 ευρώ το μήνα, μικτά (ανάλογα με την ηλικία των προσληφθέντων) και 11.063 με εκ περιτροπής εργασία (για λιγότερες από 5 ημέρες την εβδομάδα -σε πολλές περιπτώσεις αφορούν μόλις 2 με 3 ημέρες εργασία ανά εβδομάδα- με αποτέλεσμα οι μισθοί και στην προκειμένη να είναι πολύ κάτω των 500 ευρώ το μήνα, μικτά).

Ομως, οι μισθοί κάτω των 500 ευρώ δεν αφορούν μόνο σε νέες προσλήψεις κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2013. Μέσα στην ίδια περίοδο, 23.101 συμβάσεις εργασίας μετετράπησαν από πλήρους απασχόλησης σε μερικής και σε εκ περιτροπής εργασία. Συγκεκριμένα, 9.083 συμβάσεις άλλαξαν σε μερικής, 4.166 έγιναν εκ περιτροπής με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και 4.455 μετετράπησαν σε «εκ περιτροπής» με μονομερείς αποφάσεις εργοδοτών (χωρίς καν να προηγηθεί διαβούλευση με το προσωπικό τους).

Και όμως, η κυβέρνηση κάνει λόγο για «θετικό σήμα»

Τώρα, πως είναι δυνατόν, όταν η ανεργία αυξάνεται και, ταυτόχρονα, καθημερινά πολλαπλασιάζονται οι εργαζόμενοι (όσοι έχουν απομείνει) με μισθούς κάτω και από τα 500 ευρώ το μήνα, οι επικεφαλής του ΣΕΠΕ να θεωρούν ότι το πρώτο τρίμηνο του 2013 υπάρχουν θετικές ενδείξεις, είναι ένα ερώτημα… Το ΣΕΠΕ, μένοντας στη «γραμμή» του Μεγάρου Μαξίμου, την οποία έχει υιοθετήσει πλήρως η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, θεωρεί «θετικό» το γεγονός ότι το υπό εξέταση χρονικό διάστημα διαπιστώθηκε αύξηση… 7,79% των νέων προσλήψεων.

Ομως, οι επικεφαλής του Σώματος Επιθεώρησης, αν και παραθέτουν τα στοιχεία – «σοκ» για τους μισθούς, και παραβλέποντας ότι ήδη ο αριθμός των προσλήψεων δεν γίνεται να πάει πιο κάτω (ήδη η χώρα και συγκεκριμένα η ελληνική αγορά εργασίας συγκρίνεται με κράτη που βρίσκονται σε εμπόλεμη περίοδο), επιμένουν να ωραιοποιούν την επικίνδυνη πραγματικότητα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στην έκθεση του ΣΕΠΕ γίνεται λόγος για «μεταστροφή κλιματος στην αγορά»! Φυσικά, η απάντηση στο -ρητορικό- ερώτημα «κατά πόσο συμφωνούν μαζί τους όσοι εργαζόμενοι έχουν απομείνει και οι άνεργοι που συνεχώς αυξάνονται;» είναι αυτονόητη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου