Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΚΟΙΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ - ΛΗΣΤΩΝ


Η ελληνική αστυνομία με εισαγγελική άδεια έδωσε στην δημοσιότητα τις παρακάτω φωτογραφίες ληστων - αναρχικών με εμφανή σημάδια κακοποίησης. Σαν εκπαιδευτικός διαμαρτύρομαι έντονα για την παρακάτω δημοσίευση - πρόκληση κακοποίημένων ανθρώπων και θεωρώ την δημοσιευση τέτοιων φωτογραφιών κατάφορη παραβίαση στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Επειδή στην χώρα μου η δημοκρατία σαν πολύτευμα εδώ και καιρό δεν υφίσταται παρακαλώ την δική σας συνδρομή.
ιστοσελίδα που αποδικνύει τα παραπάνω


Αγαπητέ κύριε ..........,

Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας.

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για το ερώτημα σας και να εκφράσουμε τη λύπη μας για τα γεγονότα της 1ης Φεβρουαρίου, χωρίς να προδικάζουμε βεβαίως την έκβαση των ερευνών που είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα.

Το ερώτημά σας σχετίζεται με δημοσιεύματα της βρετανικής εφημερίδας Guardian και του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuter της 4ης Φεβρουαρίου που έκαναν λόγο για καταγγελίες περί βασανιστηρίων τεσσάρων υπόπτων —δύο από τους οποίους φέρονται ως ύποπτοι για συμμετοχή σε τοπική τρομοκρατική ομάδα— οι οποίοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια απόπειρας ένοπλης ληστείας στα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος και του Ελληνικού Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην πόλη της Κοζάνης την 1η Φεβρουαρίου.






Αντικείμενο αμφότερων των δημοσιευμάτων είναι φωτογραφίες των υπόπτων που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την αστυνομία.


Σύμφωνα με τα ανωτέρω δημοσιεύματα, οι αστυνομικές αρχές είχαν επεξεργαστεί τις φωτογραφίες, για να συγκαλύψουν το γεγονός ότι οι ύποπτοι είχαν υποστεί ξυλοδαρμό από την αστυνομία.





Ο έλληνας υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Νίκος Δένδιας, δήλωσε, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, ότι οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν από την αστυνομία, παρά την «ψηφιακή επεξεργασία», προκειμένου οι συλληφθέντες να είναι αναγνωρίσιμοι από το κοινό με σκοπό την αποκάλυψη τυχόν κρυψώνων των υπόπτων.




Όσον αφορά το ζήτημα το οποίο εγείρετε, δηλαδή τη δημοσιοποίηση ψηφιακά επεξεργασμένων φωτογραφιών από την αστυνομία, θα πρέπει να σημειωθεί, από τη σκοπιά της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ότι η σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) (οδηγία 95/46/ΕΚ*, άρθρο 3 παράγραφος 2) δεν εφαρμόζεται σε ορισμένους τομείς, όπως είναι ο τομέας της κρατικής ασφάλειας και του ποινικού δικαίου.





Επίσης, δεν εφαρμόζεται στη συγκεκριμένη περίπτωση ούτε η απόφαση-πλαίσιο 2008/977/ΔΕΥ*του Συμβουλίου, της 27ης Νοεμβρίου 2008, για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που τυγχάνουν επεξεργασίας στο πλαίσιο της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις καθώς η υπόθεση δεν έχει διασυνοριακή διάσταση, όπως ορίζει το άρθρο 2 παράγραφος 1 της εν λόγω απόφασης-πλαισίου.







Θα θέλαμε, πάντως, να σας ενημερώσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε στις 25 Ιανουαρίου 2012 νομοθετική πρόταση** για την επέκταση των απαιτήσεων προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στους τομείς των δραστηριοτήτων των αστυνομικών και των δικαστικών αρχών σε εθνικό επίπεδο.





Η πρόταση αυτή βρίσκεται υπό συζήτηση με τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.




Περισσότερες λεπτομέρειες για την εν λόγω πρόταση οδηγίας είναι διαθέσιμες στον παρακάτω σύνδεσμο της αρμόδιας υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση – ΓΔ – Δικαιοσύνης):






Ελπίζουμε οι παραπάνω πληροφορίες να σας φανούν χρήσιμες. Παρακαλούμε, επικοινωνήστε ξανά μαζί μας αν έχετε περαιτέρω ερωτήσεις.





* Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες, για να αποκτήσετε πρόσβαση στο δίκαιο της ΕΕ > EUR-Lex > Απλή αναζήτηση > Φυσικός αριθμός > Επιλέξτε τον τύπο του εγγράφου, έτος και αριθμός της νομοθεσίας > Πατήστε '' Αναζήτηση . Η ''Βιβλιογραφική σημείωση'' παρέχει πληροφορίες για το έγγραφο, όπως ημερομηνίες, διαδικασία και ενοποιημένες εκδόσεις.





** Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για αποκτήσετε πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων: Legislative Observatory > πατήστε ''Αναζήτηση με αναφορά'' > διαλέξτε επιλογή (π.χ. "Commission document" or "Procedure reference") > πατήστε "OK" > μετακινηθείτε προς το κάτω για το αποτέλεσμα (τέλος της σελίδας) και πατήστε στον αριθμό αναφοράς.





Με εκτίμηση,
Κέντρο Επικοινωνίας EUROPE DIRECT
http://europa.eu - ο σύνδεσμος άμεσης πρόσβασης στην ΕΕ!





2013 Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών
Αφορά την Ευρώπη, σε αφορά! Μπες κι εσύ στη συζήτηση!
http://europa.eu/citizens-2013/el





Άρνηση ευθύνης
Παρακαλούμε σημειώστε ότι οι πληροφορίες που παρέχονται μέσω της υπηρεσίας EUROPE DIRECT δεν είναι νομικά δεσμευτικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου