Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Όλη η Ελλάδα στο πλευρό της «νέας Κερατέας»

forkeratea

Η Χαλκιδική έχει γίνει η «νέα Κερατέα», τονίζουν οι κάτοικοι που αντιδρούν στη λειτουργία του εργοστασίου της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στην περιοχή, παραπέμποντας στην αντίσταση που είχαν προβάλει οι κάτοικοι της Κερατέας στη δημιουργία ΧΥΤΑ. Πλέον, ο αγώνας τους ενάντια στην εξόρυξη χρυσού έχει βρει συμπαραστάτες σε όλη τη χώρα, καθώς στη νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χθες το «παρών» έδωσαν οργανώσεις και φορείς από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Τρίπολη, την Καβάλα, τη Δράμα και την Κομοτηνή, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκαν και εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και των Οικολόγων Πράσινων.

«Η συγκέντρωση ήταν υπεράνω κάθε προσδοκίας και πέρα από τα δεδομένα της Χαλκιδικής. Εμείς δώσαμε τα μηνύματά μας στην κυβέρνηση και στην εταιρεία. Οποιος μιλάει για επένδυση, ας το αποδείξει κιόλας, αφού καταστρέφονται τα δάση μας, χάνονται θέσεις εργασίας, ενώ το κράτος έχει μηδενικό οικονομικό όφελος» σημειώνει μιλώντας στις «6μέρες» ο Τόλης Παπαγεωργίου, ιδρυτής του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων.

Με βασικό σύνθημα «από την Αττική ώς τη Χαλκιδική, ίδιοι εργολάβοι, ίδια καταστολή», η διαμαρτυρία ξεκίνησε με συγκέντρωση στην Ιερισσό και ακολούθησε πορεία προς τη Μ. Παναγιά, όπου έγινε ενημέρωση των κατοίκων για τις τελευταίες εξελίξεις, παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. «Η τρομοκρατία και η βία που έχουμε ζήσει την τελευταία εβδομάδα, ακόμη και με 14ωρη προσαγωγή μητέρας δύο ανήλικων παιδιών, δεν πρόκειται να κάμψουν το φρόνημα των κατοίκων» δήλωσε η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη. Οι Οικολόγοι ζήτησαν απ’ όλους «να επανεξετάσουν με νηφαλιότητα την κατάσταση, και από την κυβέρνηση να ξεκινήσει ουσιαστικό διάλογο με την κοινωνία της Χαλκιδικής, μέσα από όρους βιωσιμότητας και συλλογικής ευημερίας, και να προτάξει το αληθινό δημόσιο συμφέρον, που, σε κάθε περίπτωση, οφείλει να υπηρετεί, βάζοντας φρένο στην επένδυση που θα αλλοιώσει ανεπανόρθωτα τη Χαλκιδική».

Την ίδια ώρα «ψυχροπολεμικό» κλίμα επικρατεί στη Β. Χαλκιδική ανάμεσα στους κατοίκους και στους εργαζομένους στα μεταλλεία της «Ελληνικός Χρυσός». «Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση είναι ιδιαίτερα οξυμμένη. Πλέον, έχουν διαρραγεί οι σχέσεις ανάμεσα σε συγγενείς, ακόμη και ανάμεσα σε αδέλφια» σημειώνει ο κ. Παπαγεωργίου.

Παράλληλα οι κάτοικοι καταγγέλλουν και τη «σχέση» του πρώην δασάρχη Αρναίας Τάσου Αγαλή με την εταιρεία. Οπως υποστηρίζουν, ο κ. Αγαλής συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα και αμέσως «προσελήφθη ατύπως από την Ελληνικός Χρυσός για ειδικές αποστολές, ενώ η κόρη του προσελήφθη από την εταιρεία ως δασολόγος, δέκα ημέρες πριν ο ίδιος παραιτηθεί». Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο πρώην δασάρχης Αρναίας φέρεται να συνόδευσε στέλεχος της Ελληνικός Χρυσός στην Ι.Μ. Ιβήρων του Αγίου Ορους στις αρχές Φεβρουαρίου. Η επίσκεψη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αφορούσε την πώληση του ιδιόκτητου δάσους «Νταμπίζ» στον Κάκαβο, έκτασης 925 στρεμμάτων. Μία ημέρα πριν από την επίσκεψη η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» είχε καταθέσει στο Δασαρχείο Αρναίας αίτηση υλοτόμησης όμορου δάσους με το «Νταμπίζ», έκτασης 800 στρεμμάτων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Επενδυτικό Σχέδιο της εταιρείας έχει χωροθετήσει το τέλμα αποβλήτων «Λοτσάνικο» του μεταλλείου των Σκουριών στις δύο αυτές περιοχές.

Τέλος, με αφορμή τις προσαγωγές υπόπτων που συνεχίζονται από την Ελληνική Αστυνομία (την Παρασκευή προσήχθησαν για εξέταση στην Αστυνομική Διεύθυνση Πολύγυρου ακόμη δύο άτομα, τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα στη συνέχεια), έχει ξεσπάσει «πόλεμος» ανακοινώσεων και καταγγελιών ανάμεσα στους συνηγόρους υπεράσπισης των προσαχθέντων και την ΕΛ.ΑΣ. Οι συνήγοροι κάνουν λόγο για κλίμα τρομοκρατίας και καταγγέλλουν την Ελληνική Αστυνομία για κατάχρηση εξουσίας. «Ακόμη και το τι ψηφίζουν ή αν τους αρέσει η άμεση δημοκρατία μάς είπαν ότι τους ρωτάνε οι αστυνομικοί» τόνισε ο δικηγόρος Αλέξης Αδαμίδης. «Οποιος έχει ταχθεί στο παρελθόν κατά του έργου, είναι αυτόματα στο στόχαστρο της αστυνομίας.

Ο στόχος είναι η φίμωσή τους, η κάμψη του φρονήματός τους» σημείωσε ο έτερος δικηγόρος Βασίλης Τζιμούρτος. Αμεση ήταν η απάντηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, η οποία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι τα όσα καταγγέλλονται, βασιζόμενα σε προσωπικές μαρτυρίες, «σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Συνολικά μετά την εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές η ΕΛ.ΑΣ έχει προχωρήσει σε 42 προσαγωγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου